
Ce au în comun o antrenoare de sport pe cale să omoare un om, un profesor de matematică pregătit să rescrie un roman, o frumoasă tânără dislexică, o Doamnă plină de bani și răzbunare, un bodyguard gay și o grupare religioasă care îi urmărește pe toți ceilalți asemenea Fratelui cel Mare din 1984-ul Orwellian? Toate aceste personaje sunt pilonii labirintului creat de Haruki Murakami în 1Q84, o singură poveste împărțită în trei volume.
În contextul unei Japonii moderne și a unei realități crude și neiertătoare, cei doi protagoniști, aflați în situații și locuri complet diferite, declanșează trecerea într-o lume fantastică și incertă. Aceasta se suprapune cu cea deja existentă, născând iluzii ce ridică semne de întrebare atât cititorului, cât și personajelor, justificând Q-ul din titlu ( Q de la question mark ). Întrebările persistă până în finalul poveștii, ca un ecou, fiind datoria cititorului să le elucideze.
Romanul este guvernat mai ales de coincidențe, simboluri și motive care definesc particularitatea lumii suprarealiste: Sinfonietta lui Janáček, Crisalida de aer, cele două luni de pe cer, Oamenii cei Mici, Orașul Pisicilor și încasatorul NHK insistent. Toate acestea au rolul de a lega între ei protagoniștii, care parcurg astfel un drum lung și sinuos, presărat de pericole, pentru a-și atinge scopul. De altfel, personajele sunt la fel de imperfecte și incerte precum lumea în care se află, construcția lor fiind una tipică lui Murakami. Ele au, fiecare, câte o peculiaritate specifică, un complex pe care nu îl pot depăși, dar și dorințe arzătoare și talente de care se folosesc.
1Q84 poate fi atât o poveste captivantă de dragoste, cât și una despre libertate și găsire a sinelui. În orice caz, trebuie citită cu mintea deschisă, mai ales când se ridică atâtea întrebări. Dacă nu ați mai citit Haruki Murakami până acum, consider că 1Q84 este un început bun pentru a descoperi proza lui insuflată cu suprarealism, perfectă pentru a te refugia într-o realitate fantastică, privind-o în același timp cu un ochi analitic pe cea existentă.