Nu este ușor să alegi câteva seriale la care să te uiți anul acesta, dar îmi propun să vă ajut să alegeți câteva (binge friendly).
MR. ROBOT
Primul și cel mai interesant dintre noile seriale este Mr. Robot, o trimitere către melodia cu același nume al trupei Styx. Nu, glumesc. Mr. Robot poate fi categorisit ca un mix de distopie cu elemente de cyberpunk și thriller psihologic și urmărește aventurile lui Elliot Alderson (interpretat genial de Rami Maleck), un tânăr inginer de IT angajat la o firmă de securitate cibernetică. Serialul iese din tiparele normale atunci când apar în scenă problemele mentale ale lui Elliot; paranoia extremă, halucinații, transpuse veridic, și ca formă scrisă, dar și ca formă regizorală. Nu se folosește CGI, mișcări ieftine de cameră amintește destul de mult de Memento (2000, dir. Christopher Nolan) ca stil. Ca și cum asta n-ar fi îndeajuns, mai aflăm că Elliot e și un hacker (a la Matrix), ce-și folosește abilitățile pentru a afla secretele murdare ale oamenilor din jurul său. Evident, atunci când secretele sunt și ilegale, acționează într-un cel mai pur simț justițiar.
Ei, dacă nici asta nu ar fi îndeajuns, apare și o corporație gigant, E(vil) Corp, ce sunt vinovați de moartea tatălui lui Elliot, o grupare secretă de hackeri, f(uck)society (care folosesc măști în cel mai pur stil inspirat de gruparea Anonymous), un hacker mai bătrân ce controlează fsociety, un anume Mr. Robot (Christian Slater) și mulți alții.
Deja putem spune că Mr. Robot se distanțează calitativ de restul serialelor de duzină, fără să mai punem în listă și portretizarea cât mai aproape de realitate a lumii încastrate (plus model de hacking, folosind programe și comenzi actuale), sau jocul actoricesc de nota 10.
Momentan, doar ce a început difuzarea celui de-al doilea sezon.
DAREDEVIL
Odată cu apariția și succesul filmelor Marvel, ecranizările cu supereroi au devenit din ce în ce mai comune. Desigur, succesul la box office este principalul motiv, dar nu și (în totalitate) pentru Netflix, sistemul de streaming care a început să producă propriile seriale și filme (Beast Of No Nation, regizat de Cary Fukunaga, ar fi aici de precizat). Într-un contrast puternic cu restul de seriale cu supereroi, ca Arrow/Flash, Gotham sau altele care sunt portretizate cu un minim de violență (în mare parte pentru că sunt difuzate la televizor), Daredevil nu suferă de aceste constrângeri, astfel dând mână liberă la o ecranizare feroce.
Daredevil, asta în cazul că n-ați văzut harababura de film cu Ben Afleck, spune povestea lui Matt Murdock (Charlie Cox), un avocat, care în urma unui accident din copilărie, a rămas orb. La începutul serialului, Matt și amicul lui din facultate, Foggy Nelson (Elden Henson), își deschid propriul birou de avocatură direct în Hell’s Kitchen, un faimos cartier din Manhattan, New York. Povestea principală se ramifică în momentul în care cei doi decid să o ajute pe Karen (Deborah Ann Woll), acuzată de crimă, moment în care încep să descurce ițele unei conspirații criminale ale unui anume Wilson Fisk/Kingpin, interpretat monumental de Vincent D’Onofrio. Este de departe unul dintre cei mai umani „supervillain”, un om cu frici, timiditate, accente de furie sau dorințe de iubire.
De menționat ar mai fi și impresionantă coregrafie de luptă, ce aduce senzația veritabilă că un tip orb chiar se ia la bătaie cu tot felul de răufăcători. Daredevil se împiedică, se oprește să asculte, nu lovește direct de cele mai multe ori. Tot aici trebuie adăugată și tracking shot-ul din hol, o luptă cu mai multe elemente, ce mi-a amintit de același tip de scenă din Hard Boiled a lui John Woo.
În afară de asta, tot ce mai rămâne de zis este că Rosario Dawson apare la love interest și că momentan sunt două sezoane, iar pe viitor va ieși o miniserie în care Daredevil își va uni forțele cu Jessica Jones, Luke Cage și Iron Fist într-o echipă gen Avengers.
PREACHER
Dacă tot a venit vorba de adaptări după benzi desenate, nici una nu întrece Preacher. Adaptat după o serie Vertigo apărută între 1996 și 2001, scrisă de Garth Ennis și ilustrată de Steve Dillon, spune povestea unui reverend, Jesse Custer (Dominic Cooper), dintr-un orășel minuscul din Texas, care este posedat de către o entitate necunoscută ce-i dă o putere specială: poate să comande oamenii să facă ce vrea el. Desigur, cu această mare putere vine și o responsabilitate mare, și mai pui și pe deasupra o fostă iubită reîntoarsă acasă pe nume Tulip (Ruth Negga ), pregătită să-l facă pe Jesse să renunțe la căile Domnului, și un amic foarte bun, Cassidy (Joseph Gilgun) care e în căutare de „sex, drugs and rock & roll”. Oh, am uitat să precizez, Cassidy e un vampir irlandez tatuat. Da. Preacher e de departe unul dintre cele mai ciudate și plin de sânge dintre toate show-rile. Nici nu se putea altfel, căci cei care-l produc, AMC, sunt și cei care fac The Walking Dead.
Momentan, Preacher e la episodul 7 din primul sezon, și deja au apărut doi îngeri cam bolovani și un arhanghel.
THE EXPANSE
Nu știu despre voi, dar de când s-a terminat Battlestar Galactica (Reimagined) tot am sperat că cineva va scoate un serial de space opera care să se ridice la anvergura lui. Syfy, canalul american de … SF, evident, a tot încercat. Și a încercat. Și a încercat. Și când nimeni nu mai credea că este posibil, au scos la rampă The Expanse, o ecranizare după James S.A. Corey (pseudonimul lui Daniel Abraham și Ty Franck). Acțiunea se petrece la 200 de ani în viitor, în care omenirea a colonizat Sistemul Solar, iar un nou Război Rece e în vigoare, de data asta între Naţiunile Unite, ce controleayă Terra, şi Marte. Povestea se învârte în jurul a doi tipi; detectivul Josephus Miller (jucat de Thomas Jane, un actor foarte subapreciat după părerea mea), ce face parte din forța de poliție privată de pe Ceres (o paletă pitică ce se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, și Jim Holden (Steven Strait) un ofițer de pe Canterbury, un trawler de gheață. Detectivul trebuie să găsească o tânără, fiica unui important CEO, iar Jim conduce o misiune de salvare a unei nave dezafectate. Premize simpliste, aproape clișeice, dar care sunt folosite ca o bază solidă pentru o poveste cu ramificații serioase și complicate.
Ceea ce este intrigant la The Expanse este că, între scenele de acțiune și de tensiune, sunt presărate momente de politică și diplomație, în principal conduse de Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo), o reprezentantă importantă din cadrul Națiunilor Unite, care se luptă pentru păstrarea păcii în Sistemul Solar. Între timp, apare și o organizație teroristă, ce luptă pentru drepturile și supraviețuirea celor născuți pe asteroizi și ai o situație geopolitică apropiată de realitate.
În acest moment, se filmează al doilea sezon din The Expanse.