6 ONG-uri drăguțe unde să faci voluntariat în liceu și nu numai

Avatar
ianuarie 8, 2022
4 min read

Voluntariatul și implicarea socială în general sunt esențiale ca să funcționăm mai bine ca societate. Mi-am dat seama de asta în ultimul timp, de când lucrez și sunt mai familiarizată cu zona asistenței sociale, deseori prost înțeleasă și lăsată undeva pe ultimele locuri ale listei. Când eram la liceu nu conștientizam atât de bine asta, motiv pentru care nu pot să zic că i-am dat prea tare importanță. La un moment dat am învățat câțiva copii dintr-un grup defavorizat să scrie și pot să spun că e rewarding să îți dedici câteva ore pentru ceva de acest fel, chiar dacă poate sună ușor ipocrit din partea mea acum. 

Cauzele sociale nu trebuie ajutate doar cu bani. Da, să faci o donație, fie că e unică sau recurentă schimbă ceva. Dar uneori, a oferi timp pro bono ajută la perpetuarea binelui. Faptul că ajungi să faci parte dintr-o comunitate care vrea să ajute poate să miște în mod concret ceva. Când ești la liceu te organizezi altfel și ai mai multă motivație, iar voluntariatul este considerat experiență. Poți să ți-l treci în CV, dar dincolo de asta dobândești și altceva: lecții de viață, energie pozitivă, mândrie față de tine și de ce poți să realizezi.

Am făcut o listă cu ONG-uri din mai multe domenii care sunt prezente pe social media și care mi-au atras atenția, care cred că merită susținute. Așa că dacă te tentează să faci ceva extra în timpul tău liber, poate găsești aici o sugestie:

Centrul COMMA

Centrul COMMA

Centrul COMMA oferă sprijin pentru supraviețuitoarele violenței sexuale prin terapie gratuită sau prietene de sprijin, pentru că la noi acest subiect este de obicei ascuns sub judecăți inutile și dublă victimizare. În plus, face awareness online pe educație sexuală și relațională. Mi se pare fascinant cum în ultimii ani, Instagram a devenit un loc unde poți să înveți ceva util despre tine și corpul tău și unde tinerii pot să fie ascultați fără să le fie teamă.  

Asociația Iele-Sânziene

Asociatia Iele Sanziene

Asociația Iele-Sânziene se ocupă de educație menstruală, egalitate de gen și drepturi reproductive și încearcă să scape de stigma asociată cu aceste două topicuri privite cu pudibonderie încă în secolul 21. A inițiat și o petiție pentru produse menstruale gratuite în școli pe care poți să o semnezi AICI. Și are un scop caritabil sustenabil, unde găsești chestii drăguțe pentru tine și o secțiune unde poți să îi asiguri unei tinere femei dintr-un mediu defavorizat produse pe perioada menstruației. 

Her Time Romania

Her Time Romania

Her Time Romania este “prima platfomă de leadership și networking din România”, un spațiu safe care le încurajează pe tinere să aibă încredere în propriile idei, ajutându-le să le pună în practică și luptând cu stereotipurile feminine prin webinarii și diverse activități de educație. 

Mental Health for Romania

Mental Health for Romania

Mental Health for Romania militează pentru sănătatea psihică și încearcă să o destigmatizeze și să crească accesul la servicii pentru cei care au nevoie. Pe lângă educația pe care o fac pe Instagram, sunt un spațiu safe unde fiecare se poate exprima, au un blog cu informații utile, un podcast și o hartă cu servicii terapeutice gratuite

Apropo, dacă vrei să afli mai multe, aici găsești interviul nostru cu echipa Mental Health for Romania.

Narada pentru Educație

Narada pentru Educatie

Narada pentru Educație  încearcă să le ofere tuturor copiilor șanse egale la educație prin platforma care le pune la discpoziție lecții pe care să le recupereze. În plus, are grijă ca școlile din mediile defavorizate să beneficieze de echipamentele corespunzătoare și a creat o hartă unde să le indexeze nevoile. 

Moving On

Moving On

Moving On le educă pe femei despre cancerul la sân și le încurajează să aibă grijă de sănătatea lor, luptând cu tabuurile. Au și un shop drăguț. 


Lista aceasta scurtă este doar o sugestie, dar tu poți să faci voluntariat și local, la evenimente sezoniere sau conferințe care te pasionează. Oricum, dacă vrei să colaborezi cu cineva și admiri cauza respectivă, poți să ai puțin curaj și să le scrii, de obicei sunt deschiși la colaborări.

Categorii:
Avatar
Beatrice Crețu

Cele mai noi articole

F Read More

Teatrumai 22, 2024

Festivalul Aproape – un loc de intersecție între cultură și comunitate

Festivalul Aproape este un eveniment cultural organizat în mare parte de actori din Baia Mare, ce durează 8 zile și care a ajuns anul acesta […]

B Read More

Teatrumai 20, 2024

Bacău Fest Monodrame 2024

În perioada 9-13 mai, Teatrul Municipal „Bacovia” a organizat cea de-a XXX-a ediție a Bacău Fest Monodrame. Anul acesta, din selecția festivalului au făcut parte […]

D Read More

Artă vizualămai 7, 2024

“Doar cu tine” în căutarea copilului interior

Proiectul meu, Doar cu tine, este o carte care are ca scop conștientizarea sinelui prin întâlnirea cu copilul interior, sub forma unei povești fantastice. Cele […]

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie