Books for Moods: Salinger pentru o zi de vară

Avatar
iulie 19, 2016
3 min read

13695947_1253905291317771_1589011215_n

Mood:

 • zi sufocantă de vară; ești prins între patru pereți unde poți să juri că temperatura ajunge la 100º C, dar e mai bine decât afară în soare.
 • de băut

— ceva răcoritor cu multă gheață, spre exemplu o limonadă cu gheață (mai degrabă gheață cu limonadă);

— dacă te simți exotic, ia exemplu de la popoarele arabe și bea un ceai cald.

 

Book:

Nouă povestiri de J.D. Salinger

 1. O zi desăvârșită pentru peștii-banană (1948)
 2. Sărmana gleznă scrântită (1948)
 3. Chiar înaintea războiului cu eschimoșii (1948)
 4. Omul-care-râde (1949)
 5. Jos, în barcă (1949)
 6. Pentru Esmé — cu dragoste și abjecție (1950)
 7. “Ochi verzi și gura mică” (1951)
 8. Perioada albastră a lui de Daumier-Smith (1952)
 9. Teddy (1953)

 

    După cum amenință și titlul, cartea e o colecție de nouă povestiri, care prezintă frânturi de vieți de aici și de acolo, de atunci și dintotdeauna. Am zis amenință, fiindcă nu mulți sunt dispuși să investească timp și eventual sentiment într-o poveste de 20 de pagini, care te lasă tânjind după mai mult. Din acest punct de vedere, personajul Seymour, prezent în prima povestire, apare și în alte opere de-ale lui Salinger: Franny și Zooey și Dulgheri, înălțați grinda acoperișului și Seymour: o prezentare, astfel că universul lui are o continuare.

    Dacă inițial anumite detalii par să fie lipsite de sens sau personajele par melancolice și pline de regret în mod nejustificabil, acestea pot fi explicate de experiența de viață a lui Salinger. A suferit, precum Seymour, de stres posttraumatic în urma participării lui ca soldat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A adoptat o orientare zen-budistă și și-a manifestat preferința pentru distanțarea de societatea pe care o învinuia pentru ororile războiului.

   Astfel, personajele lui sunt originale și complexe, în ciuda spațiului limitat pe care îl au să se desfășoare, sunt afectate la rândul lor fie de război, fie de trecut sau de ele însele. Fiecare povestire te face să te simți de parcă tragi cu ochiul din spatele unei perdele la niște scene cotidiene, aparent banale, ale unor necunoscuți. Convorbiri telefonice, discuții între prieteni, nunți se dovedesc a fi definitorii pentru personaje, care își exprimă angoasele și temerile, dorințele și cugetări proprii, trăiri profund umane și sincere.

    Majoritatea finalurilor sunt deschise și te lasă să îți imaginezi singur ce s-ar întâmpla mai departe. E interesant cum, în doar câteva pagini, poți să te atașezi de niște personaje cu care apoi să nu te mai întâlnești niciodată. Cumva, povestirile îmi par mici vacanțe în care te duci și faci cunoștință cu oameni diferiți și interesanți, dar pe care, după ce pleci, nu îi mai vezi niciodată. Poate de-asta îmi par potrivite pentru o zi de vară.

   Personal, îmi place să recomand cartea asta prietenilor și apoi să-i întreb care povestire le-a plăcut cel mai mult. Mi se pare că fiecare are câte o subtilitate și preferința pentru una dintre ele îți trădează o anumită trăsătură de caracter sau (în cazul meu), identificarea până la un anumit punct cu vreun personaj.

   Cât despre mine, prima oară când le-am citit, mi-a plăcut mult “Sărmana gleznă scrântită”. Poate m-am regăsit puțin în Eloise și în prietenia ei cu Mary Jane. Sau poate atunci mi-am descoperit frica de a nu trăi în trecut, pentru că prezentul nu-ți mai oferă nimic care să merite. Nu mai știu, poate amândouă.
Acum mi-am făcut o limonadă și mă duc să le citesc din nou, să văd de data asta ce prefer.

Categorii:
Avatar
Dariana Plăeșu

Cele mai noi articole

L Read More

Teatrudecembrie 1, 2023

Linotip îmi reamintește în fiecare zi de ce fac ceea ce fac – un interviu cu Alexandra Zavelea

Pe Alexandra Zavelea am cunoscut-o la vârsta de 17 ani, la atelierele de teatru și film Ideo Ideis. Născută în Craiova și abia mutată în […]

G Read More

Cartedecembrie 1, 2023

Grădina tinereții fără bătrânețe

Dincolo de a fi prozatoare, poetă, femeie și orice alt titlu și-ar atribui, Nora Iuga este un soare mai mic, iar dacă cerul ei e […]

G Read More

Teatrunoiembrie 24, 2023

GenF și Lunea la Pod – două inițiative culturale la început de drum. Bi-interviu cu Andrada Ionescu și Teodora Moscal

Andrada Ionescu și Teodora Moscal îmi sunt persoane dragi și, spre fericirea mea, îmi sunt prietene. Am vrut să stau de vorbă cu ele pentru […]

T Read More

Teatrunoiembrie 20, 2023

Tradiții vs TikTok: un battle show original

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie