Pe 21 februarie, anul trecut, am ieșit dintr-o sală de cinema, dezamăgit oarecum de Hail, Caesar, noul film al fraților Coen. Se vedea de la o poștă că e al lor, cu tot ceea ce-i definește, dar ceva nu se lega. Dar deși îl consider ca fiind cel mai prost film al lor, a fost un film bun pe anul 2016. Și pe lângă asta, am rămas plăcut surprins de rolul făcut de Channing Tatum, ce interpretează un actor american tipic anilor ’50, care visează să fugă în Moscova și să ajute la făurirea visului comunist. Ceea ce și face. Spoiler alert.
Așa că nu mică mi-a fost mirarea când la câteva săptămâni citesc aleator că Tatum va produce un buddy cop show, plasat în România comunistă a anilor ’80. Ok, am fost super mirat. În principal pentru că nu înțeleg cum nimeni n-a făcut asta în România. Am trecut peste, mi-a intrat pe o ureche și mi-a ieșit pe cealaltă, și am rămas cu un entuziasm fără sursă. Fast forward până în noiembrie, când m-am entuziasmat din nou când am auzit se va filma în Constanța un serial american. Iron Fisting. Evident, ăsta era numele vechi (mă întreb de ce l-au schimbat), devenit între timp Comrade Detective sau Tovarășul Milițian și pe moment nu am regretat că n-am fost să-l văd pe Florin Piersic Jr.
Știu, probabil 90% dintre cei ce vor citi articolul l-au văzut pe Piersic Jr. prin teatre sau filme românești. Eu nu. Nu-mi place teatrul și nici filmele românești (aștept înjurăturile pe mail), dar în același timp nu zic că nu avem actori buni. Așa că pentru mine Comrade Detective a fost ca un fel de mini revelație cinematografică a anului. Să vă explic; Tovarășul Milițian e un serial românesc fictiv situat în perioada de glorie a Cortinei de Fier și urmărește aventurile socialiste a doi detectivi, Gregor Anghel (interpretat de Florin Piersic Jr. și dublat de Channing Tatum) și noul său partener, Iosif Baciu (Corneliu Ulici și la voce Joseph Gordon-Levitt) prin București, încercând să găsească un subversiv asasin ce poartă o mască cu Ronald Reagan. Serialul acesta fictiv este găsit de către Channing și Jon Ronson (un jurnalis din Țara Galilor) și prezentat audienței ca un obiect de propagandă comunistă, o paralelă la filmele capitaliste de la Hollywood ce serveau la rândul lor tot felul de clișee despre europenii de est. Ceea ce ridică foarte mult naturalețea și aparenta veridicitate este faptul că în afară de producători și de regizor, tot ce ține de serial a fost făcut de români, în România, inclusiv replicile sunt în română, doar dublate în engleză. (eu sper la o ediție specială în română.)
Pentru mulți, prima impresie pe care o formulează la adresa serialului ar fi aceea că este o comedie neagră sau pur și simplu o parodiere, dar e mult mai mult. Ca schelet, este un neo-noir comunist dramatic, cu interpretări serioase din partea tuturor, comedia fiind doar o mantie ce îl drapează. Și presupun că mai dulce-amărui este pentru români, cei care au trecut prin regimul lui Ceaușescu; sau cei care nu l-au prins, dar au citit și au învățat ce a însemnat. Pentru un vestic, e un serial aproape tipic hollywoodian; personajul principal e un polițist dur, cu accente de violență și alcoolism, iar partenerul său un familist convins. Aproape ca Lethal Weapon. Și atmosfera aceasta de comedie suprapusă peste realitatea dură se ține bine până la sfârșitul primului sezon (doar șase episoade). N-aș vrea să răpesc unui eventual privitor satisfacția descoperirii micilor elemente de clișeu parodic, ori la adresa vieții de zi cu zi din România comunistă ori la adresa jugului capitalist ce urmărește răul poporului român, dar trebuie să amintesc de geniala introducere a unui element îngrozitor de propagandă vestică, o unealtă de spălare a creierului, și anume jocul Monopoly.
Tot ce pot să zic ca o concluzie este că regret enorm că nu m-am dus în Centrul Vechi să îi văd cum l-au filmat, sau de ce nu, să particip ca figurant. Dar dacă există și un sezon doi…