Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr își serbează anul acesta majoratul. Cu ocazia împlinirii celor 18 ani în centrul comunității din Alexandria, unde vară de vară festivalul reunește trupe de adolescenți din toată țara, am stat de vorbă cu o parte dintre trainerii și mentorii ediției de anul acesta. Printre ateliere, spectacole și proiecții, ne-am strâns la Conciato (restaurantul-navă mamă al festivalului) și am povestit despre relația lor cu Ideo Ideis de-a lungul anilor, despre workshop-urile pe care le coordonează și despre cum reușesc să facă lumea să semene cu ei.
La Ideo Ideis#18, Corina Moise este trainer-ul trupei „Mircea Albulescu” din Câmpina.
Daria Ancuța: Corina, cum ți s-au intersectat ție drumurile cu Ideo Ideis? Care e povestea ta cu festivalul și cum a fost la primul atelier cu adolescenții?
Corina Moise: Povestea mea cu Ideo Ideis începe la ediția a IV-a festivalului. Atunci am venit ca actriță, doar ce absolvisem facultatea și făceam parte dintr-un grup care a fost selectat să participe la ateliere și să creeze un spectacol. Așa a fost primul meu contact cu festivalul, iar un an mai târziu am început particip ca trainer pentru trupele de adolescenți.
Sorana Gurău: Povestește-ne despre atelierul pe care l-ai pregătit anul acesta pentru trupa alături de care lucrezi.
Corina Moise: Atelierul meu a fost într-o dezvoltare continuă de-a lungul anilor. Toți trainerii cu care am mai vorbit spun mereu că ateliere noastre au crescut odată cu Ideo Ideis. Încercăm să le facem din ce în ce mai personale, încercăm să fie clare, deschise și să țină cont întotdeauna de nevoile trupei.
La început, când de abia ce începeam să lucrăm cu adolescenții, căutam să facem cât mai multe exerciții și jocuri, focus-ul nostru era pe cantitate. Devenise aproape o competiție între noi, eram atenți la cine face mai multe exerciții, cine vine cu propuneri noi, cine reușește să țină adolescenții atenți pentru cea mai lungă durată de timp. Treptat, am început să ne concentrăm și pe alte aspecte, să fim mai atenți la calitatea interacțiunii cu ei. Pentru mine, nevoile trupei sunt acum în prim-plan. Noi, trainerii, suntem aici să îi ascultăm, să îi ajutăm și să îi ghidăm astfel încât să poată deveni cea mai optimă versiune a lor prin teatru.

Sorana Gurău: Ce consideri că ai învățat de la adolescenți în toți acești ani ca trainer?
Corina Moise: Cred că adolescenții m-au învățat că, uneori, am prejudecăți. Vin aici și le zic că ei nu trebuie să aibă prejudecăți, dar îmi dau seama din când în când că și eu am. Diferența de vârstă dintre mine și adolescenții alături de care lucrez se mărește de la an la an și asta mă face uneori să îmi pierd puțin din încrederea în mine. Când am început să vin la Ideo Ideis ca trainer, diferența de vârstă era mult mai mică și relația noastră de simțea diferit, mă simțeam mai apropiată de ideile și nevoile lor. Acum, am uneori impresia că nu voi putea ține pasul cu ei, tocmai pentru că mă îndepărtez ca limbaj de generațiile noi. Dar, venind an de an aici, îmi dau seama că nu e chiar așa. Curiozitățile și dorințele lor rămân destul de constante. De aceea, învăț mereu să îi ascult și să le dau voie să vină și ei cu propuneri în timpul atelierelor.
Sorana Gurău: Hai să vorbim puțin și despre sloganul ediției – Faci lumea să semene cu tine. Cum simți că se reflectă în viața ta de zi cu zi, în munca ta în teatru?
Corina Moise: Despre sloganul de anul acesta am vorbit și astăzi la atelierul cu trupa. Am vorbit împreună despre cum e prezent în viețile noastre. Personal, din feedback-ul pe care l-am primit de-a lungul timpului atât în meseria de actriță, cât și ca trainer, am înțeles că reușesc să transmit un sentiment de siguranță oamenilor din jurul meu. Colegii mei mi-au spus că se simt în siguranță cu mine pe scenă, că știu că îi ascult în mod real.
Daria Ancuța: Sentimentul de încredere reciprocă mi se pare o un element foarte important al muncii voastre. Practic, ești o plasă de siguranță pentru ceilalți…
Corina Moise: Da, sunt foarte recunoscătoare pentru că pot să îi fac să se simtă așa. Chiar și adolescenții din trupă mi-au spus că, pentru ei, atelierul nostru e un spațiu sigur.

Daria Ancuța: Care este amintirea ta preferată din toții anii petrecuți la Ideo Ideis?
Corina Moise: Primul lucru care îmi vine în minte este imaginea dușurilor de la căminul unde am fost cazați la una dintre primele ediții. Ba mergeau, ba nu mergeau și profitam mereu de pauza de prânz a participanților ca să putem merge și noi să facem duș.
Daria Ancuța: Din situații de genul ăsta rămâi cu cele mai faine amintiri…
Corina Moise: Exact, ne-au apropiat mult situațiile astea! Dar dincolo de greutăți, mă bucur mult că an de an se apropie din ce mai mulți oameni de festival, că îl înțeleg și sunt dornici să pună umărul ca el să continue. Cred că se întâmplă ceva extraordinar în Alexandria și sper să reziste cât mai mult timp de acum încolo în mijlocul comunității de aici.
Actriță independentă, Corina a colaborat cu succes de-a lungul timpului cu o mare parte din teatrele insituționalizate atât din București (Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Național București, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Mic) cât și din alte orașe ale țării ( Teatrul Maria Filotti Brăila, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște), dar și cu teatre din peisajul independent românesc (Unteatru, Godot Cafe – Teatru). A jucat în spectacole regizate de Victor Ioan Frunză, Erwin Simsensohn, Alex Bogdan, Alexandru Darie, Mihai Constantin, Alexandru Dabija, Andrei Huțuleac, Vlad Bălan.
Are o experiență bogată în film și televiziune – „Dublu” (r. Catrinel Dănăiață), „Vânătoare” (r. Alexandra Bălteanu), „Roxanne” (r. Vali Hotea), „Femeia pasăre” (r. Gheorghe Preda), „21 de rubini” (r. Ciprian Mega) -, sau în producții cinematografice internaționale – „Roming”, „Clara at crossroads”.
Este trainer pentru adolescenți în cadrul Ideo Ideis și trainer și coach în probleme de comunicare și dezvoltare personală pentru adulți în mediul de business.
Sursa: https://www.ideoideis.ro
Credit foto: Leea Moraru, Claudiu Popescu, Larisa Baltă