De ce avem nevoie de festivaluri de teatru tânăr?

Avatar
august 30, 2022
5 min read
reactiv festival CEVA

În spațiul teatral românesc, încep să apară din ce în ce mai multe inițiative centrate pe nevoile creative ale tinerilor, oaze bine-venite de exprimare artistică și de învățare experimentală. Pentru perioade scurte de timp, festivalurile de teatru dedicate adolescenților devin spații sigure, în care tinerii sunt ajutați să experimenteze forme teatrale noi și să-și redefinească propria relație cu scena. Săptămâna de festival se transformă astfel într-un laborator de creație din care nu ai cum să nu ieși schimbat – un instantaneu în timp pe care îți dorești să îl poți revizita permanent. Cel puțin ăsta este cazul meu. Pentru că mi-am petrecut majoritatea anilor de liceu călătorind din festival în festival, alergând (la propriu) între spectacole și ateliere, îmi dau seama acum că traseul pe care l-am parcurs a fost, de fapt, un soi de drum inițiatic. Un drum în care am crescut pas cu pas, aproape pe nesimțite. Un drum în care fiecare întâlnire și fiecare dialog s-au dovedit a fi mâini invizibile care m-au modelat și m-au transformat în ceea ce sunt astăzi. Și, pentru că anul trecut pe harta mea s-a aflat și Festivalul REACTIV de la Târgu Neamț, am hotărât să fac ce știu mai bine și să vorbesc despre câtă nevoie avem noi toți de festivaluri de teatru tânăr.

Festivalul REACTIV (<ceva laborator de experiențe performative pentru tineri> pe numele lui complet) a apărut anul trecut, din nevoia unui spațiu dedicat special explorării creative a tinerilor din Târgu Neamț. Coordonat de Daniel Chirilă și Jo Brăilescu, REACTIV nu ar putea exista fără echipa de voluntari ai Centrului Educațional de Arte Performative CEVA, cărora li se adaugă anul acesta și alți adolescenți din orașele învecinate, dornici să dea o mână de ajutor în organizarea festivalului. Între 29 august și 4 septembrie, REACTIV redevine pentru o săptămână un adevărat pol creativ, reunind traineri specializați în domeniul artelor performative și trupe de teatru din întreaga țară. Manifestul ediției cu numărul doi a festivalului sună cam așa:

Noi, centrul CEVA, ne-am pus mintea, inima și mâinile la bătaie ca să facem a doua ediție a festivalului REACTIV. Acesta e un laborator de experiențe performative organizat de tineri și adolescenți pentru adolescenți și comunitate. Tema pe care am ales-o în acest an este ÎN CREȘTERE. De ce? Încălțați cu adidașii de anul trecut prindem curaj să privim lumea. 

Iar lumea e din ce în ce mai multă cu cât o privești mai tare. Mai multă căldură afară, mai multă forfotă în piept, mai multă transpirație în palme, mai multă furie în pumni. Mai multe cifre pe etichetele din magazin, vorbe care nu se ascultă, idei ce se contrazic, omul mare, omul mic. Conflictul dintre ei are tot mai multe scântei.

Nici n-am terminat de privit că adidașii ne-au rămas mici. Totu-i mult, totu-i ÎN CREȘTERE.” 

REACTIV pleacă de la o premisă aparte – pe lângă ocazia de a-și juca spectacolele pe scena Casei Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț, participanții beneficiază de un program de workshop-uri zilnice. În cadrul acestora, sunt alcătuite noi grupe de lucru, fiecare grupă lucrând timp de o săptămână alături de o pereche de traineri (Ioana Hogman & Luana Hagiu, Alexandru Gorghe & Mădălina Brândușe, Luiza Mihăilescu & Anca Munteanu, Natalia Graur & Bianca Trifan) pentru crearea unei instalații performative. În ultima zi de festival, toate instalațiile dezvoltate în cadrul atelierelor sunt prezentate într-un circuit performativ la Cetatea Neamțului.

reactiv targu neamt

Festivalul are astfel două direcții principale, care îl transformă într-un laborator creativ efervescent pentru tinerii pasionați de teatru – pe de o parte, își propune să activeze potențialul cultural al comunității locale și, pe de altă parte, pune accentul pe importanța procesului de creație și nu pe ierarhizarea trupelor participante. Multe dintre festivalurile de teatru tânăr au ca și componentă-cheie competiția, trupele concurând una împotriva celeilalte pentru diferite categorii de premii. Facem parte dintr-o generație căreia i-a fost cultivată încă din clasele primare o competitivitate exagerată și suntem adesea încurajați să gândim în tiparul „cel mai bun/cea mai bună”. Deși sistemul de educației aplică încă acest mod înțelegere ierarhică a rezultatelor procesului nostru de învățare, este reconfortant să descoperi festivaluri de teatru pentru tineri care combat tendințele. Organizatorii și voluntarii REACTIV înțeleg că festivalul trebuie să reprezinte un mediu care să nu încurajeze competivitatea toxică. În cazul trupelor de liceeni, participarea în sine este importantă, deschiderea față de experiența de învățare pe care festivalul o propune, nu primirea unei diplome cu numele adolescenților pe ea. Suntem obișnuiți să asociem succesul cu medalii, coronițe și cu diplome. Ca participant, mi se pare însă infinit mai valoroasă oportunitatea de a descoperi perspective diverse, metode noi de lucru și, totodată, de a fi o parte activă în schimbul de idei pe care festivalul îl catalizează.

În plus, problema ierarhizării trupelor naște o nouă (și importantă) discuție. La o privire mai atentă, stabilirea unei ierarhii a performanței artistice a tinerilor poate deveni o sarcină imposibilă. Paradigma se schimbă – un spectacol de teatru tânăr nu poate fi judecat după aceleași criterii aplicabile unui spectacol produs de o echipă de profesioniști. Coordonatele sunt complet altele, iar criteriile pe care le aplici pentru a analiza potențialul producției se schimbă și ele. Așa că ce elemente ar trebui să iei în considerare atunci când acorzi premiul I? Munca depusă în timpul procesului creativ sau rezultatul final? Performanța individuală a unui actor sau capacitatea trupei de a funcționa ca un întreg? Cum poți nota obiectiv bucuria vădită de a fi pe scenă, energia și entuziasmul? Avem cu adevărat nevoie de o extensie a tradiției premiului I din sala de clasă în sala de teatru?

Lucrul cot la cot cu tineri despre care nu știi nimic altceva în afara faptului că vă leagă aceeași pasiune pentru teatru se transformă întotdeauna într-o experiență de cunoaștere și de autocunoaștere. Festivalul duce astfel la formarea unor mini-comunități coagulate în jurul unor interese comune și experiențe împărtășite. Combustibilii pe care funcționăm sunt entuziasmul, vulnerabilitatea asumată și resursele noastre nebănuite de energie. Din postura celei care documentează în scris, zi de zi, întâmplările din festival, REACTIV reprezintă și anul acesta ocazia de a cunoaște îndeaproape căutările creative ale generației mele – tineri pentru care teatrul este mai mult decât un hobby, pentru care a face teatru este sinonim cu a nu te opri din experimentat.

Categorii:
Avatar
Daria Ancuța

Daria este studentă în anul III la UNATC, la specializarea Teatrologie – Jurnalism teatral. Cutreieră țara în lung și-n lat, de la un spectacol la altul. Scrie piese de teatru și colaborează cu reviste precum Scena.ro și Teatrul Azi. Are o bănuială că supraviețuiește pe entuziasm și multă, multă curiozitate pentru poveștile oamenilor din jur.

Cele mai noi articole

P Read More

Filmseptembrie 21, 2024

Perseidele se văd mai bine de pe plajă – Trei kilometri până la capătul lumii

La Retrospectiva Anonimul 2024, care a avut loc în București la început de septembrie, s-a văzut și cel mai nou film al lui Emanuel Pârvu, […]

I Read More

Teatruaugust 17, 2024

Ideo Idei 2024 – Interviu Alexa Tofan

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 11, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Bogdan Tulbure

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 9, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Ana Crețu

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie