Este prima ediție a workshop-ului Design For Women și una promițătoare: ne așteaptă 3 subiecte cel puțin interesante: Sexual and Reproductive Health, Safety & Financials și 25 de locuri disponibile participanților din domeniile creative, din tehnologie, design, marketing, advertising și nu numai. Poți participa și dacă ești student și dacă ești absolvent și dacă a trecut ceva vreme de la absolvire. Nu există criterii de selecție, singura condiție este să fii curios. Sau feminist(ă) convins(ă). Urmăriți event-ul de Facebook pentru mai multe informații despre înscriere și perioada în care va avea loc.
Cum a apărut ideea Design for Women?
Design for Women a luat naștere din dorința de a deschide o conversație despre egalitate de gen și de a găsi soluții la problemele cu care se confruntă jumătate din populație, prin intermediul tehnologiei.
Participanții vor putea să formeze echipe interdisciplinare și să lucreze pe unul dintre subiectele alese, venind cu idei de produse sau servicii digitale, cărora vor putea să le creeze ulterior și prototipul.
Ai un exemplu de astfel de produs?
Clue este un exemplu de aplicație care poate fi gândită în cadrul workshopului. Aplicația oferă posibilitatea persoanelor de gen feminin de a înțelege ce se întâmplă în interiorul corpului și minții lor pe baza datelor individuale și colective.
Adevărul este că pentru multă vreme, medicina a considerat sexualitatea femeilor ca o versiune „light” a sexualității bărbaților.
Medicii din epoca medievală numeau organele genitale feminine „pudendum”, un cuvânt derivat din Latina „pudere”, care înseamnă rușine, umilință. Organele genitale erau denumite astfel datorită „rușinii femeilor de a se lăsa văzute”. Asta după logica anatomiștilor medievali.
Rușinea persistă, până în zilele noastre, când, deși violența domestică, hărțuirea sau abuzurile sexuale, lipsa educației privind drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă sunt probleme vizibile, acute, avem un număr foarte mic de inovații cu focus pe genul feminin.
De ce să nu folosim tehnologia și pentru a găsi soluții la inegalitățile și discriminările sociale?
Care sunt principalele probleme de la ați plecat?
România este pe primul loc în Europa la numărul de mame adolescente și pe locul 1 la abandon școlar cauzat de sarcina timpurie. Coaliția pentru Familie și alte organizații discută despre interzicerea avortului, pentru că, nu-i așa, femeile sunt menite să procreeze. În manualele școlare, copiii citesc despre personaje care își pedepsesc femeile atunci când acestea le ies din cuvânt.
Suntem o societate profund machistă, trăim într-un patriarhat uneori perfect vizibil, alteori insidios.
On the bright side, România are cel mai mare procent de femei din Europa care studiază în domeniile IT, la liceu sau la facultate: 13%.
În comparație cu 1,12% dintre femeile din Marea Britanie, 0,58% în Germania, 0,68 în Franța și 4,37 în Estonia, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană, femeile din România studiază tehnologia la mult rate mai mari.[1]
Tehnologia și creativitatea au puterea să schimbe lucrurile. Hai să începem de aici.
Ce-i mai așteaptă pe oameni în cadrul workshop-ului?
Vor fi dezbateri, discuții și exemple practice, în urma cărora vor rămâne cu informații noi, vor vedea că, în cele mai multe dintre cazuri, biologia și cultura populară nu au nimic în comun, vor mai demonta o preconcepție și un mit, vor învăța să gândească în soluții, și poate, vor căpăta mai multă încredere și curaj de a-și dezvolta propriile idei.
Ce mesaj ai pentru băieții care ezită în a participa?
5 motive pentru care merită să participi dacă ești băiat:
- nu îți va strica să înțelegi mai bine 50% din populație
- dorința de a înțelege mai bine sexul feminin este baza oricărei conexiuni emoționale
- știința și egalitatea de gen au făcut multe progrese, prin urmare și realitatea noastră ar trebui să se schimbe
- problemele dezbătute sunt globale, vei arăta că te preocupă lumea în care trăiești
- știi că a vorbi confortabil despre feminism ca și reprezentant al genului masculin ar trebui să te facă mândru că faci parte din această revoluție