Artiști pe care-am pus ochii la DIPLOMA: Andrei-Cosmin Bălă

Avatar
decembrie 3, 2021
4 min read

În fiecare an, sute de tineri își înscriu lucrările la DIPLOMA, festivalul dedicat noii generații de artiști, arhitecți și designeri români. Mai exact, poți vedea într-un singur loc o expoziție a celor mai apreciate lucrări de licență și dizertație din acel an, selectate de oameni cu experiență în domeniu.

Alegerea proiectelor a fost cât se poate de subiectivă. Mi-au atras atenția fie pentru maturitate, fie prin curaj sau non-conformism, un cuvânt care mie-mi place mult. Dacă nu mă cunoașteți personal, va trebui să mă credeți pe cuvânt.

Găsiți aici primul interviu din această serie.

 

Continuăm cu Andrei-Cosmin Bălă, licențiat în design grafic al UNArte București. Este pasionat de design editorial, design de afiș, branding, hand lettering și type design.

Lucrarea lui, Impas — tip de literă identitar pentru România  – categoria design grafic –  constă într-un tip de literă identitar cu referință națională, care să contribuie la identitatea vizuală a României. Puteți citi mai multe despre proiect aici.

Spune-mi câteva lucruri despre tine. Când ai știut că vrei să faci grafic design?

Numele meu este Bălă Andrei-Cosmin și sunt din Bacău, iar recent am absolvit Universitatea de Arte din București, la secția FADD – Design Grafic. Sunt pasionat de type design, de identități vizuale, lettering și design editorial. Design grafic mi-am dat seama foarte târziu că vreau să fac. Aș zice cu aproximativ un an înainte să mă înscriu la secția de design grafic. M-a fascinat facultatea și ce poți învăța și experimenta acolo și mai ales câte ramuri ale designului există.

Mi-a atras mult atenția în lucrarea ta ideea că fiecare țară ar trebui să dețină un font național care să-i definească identitatea. Cum ai ajuns la această idee ca proiect de licență?

Ideea a venit treptat. Inițial aveam de ales între a construi un tip de literă sau o identitate vizuală. Ulterior, am ajuns la tema pe care am și finalizat-o. Însă nu-ți pot spune exact cum am ajuns la tipul de literă pentru identitatea vizuală a României sau în ce context. Cred că a fost o sclipire de moment, dar mi s-a părut o idee interesantă care ar putea avea succes.

Totodată, a fost și o temă foarte grea, unde a fost nevoie de numeroase dezbateri consistente cu coordonatorii despre valabilitatea și relevanța actuală a unui discurs istoric care asociază conceptele de națiune/ naționalism/ stat național cu cel de identitate și tradiție.

Ce provocări presupune un astfel de proiect?

Aș putea spune că sunt destul de multe încât să nu le pot enumera pe toate.

Pe scurt, necesită foarte multă documentare pentru început, iar apoi schițe peste schițe până reușești să găsești o soluție vizuală relevantă și care să îmbine utilitatea cu estetica. Apoi, construcția tipului de literă de la zero, cu tot ce vine la pachet. Iar într-un final, punerea în practică sau testarea lui pe anumite proiecte, fie acestea fictive ori reale.

În ce a constat cercetarea sau cu ce idei, valori ai pornit în căutarea acestei identități?

Am pornit cu dorința de a rezolva o problemă de identitate vizuală a României, o lacună care consider eu că în contextul actual trebuie umplută.

Cercetarea mea a început cu multe teme de gândire și diferite direcții de abordare, plus căutarea și selectarea unor exemple similare sau relevante pentru tema aleasă. Altfel spus, identități vizuale cu tipuri de literă representative; pentru țări sau orașe, bineînțeles. Am găsit câteva exemple bune, care m-au ajutat la construirea unui sistem de referință și al unui ideal pe care să-l ating. Cu toate acestea, niciun proiect nu a avut un concept la bază precum cel al proiectului Impas. Și anume, o personalitate ca reper vizual și cultural. În cazul meu, a fost Constantin Brâncuși.

Ce urmează, atât pentru proiect, cât și pentru tine? La ce proiecte lucrezi acum și unde ți-am putea urmări în continuare activitatea?

Pentru proiect îmi doresc să poată fi utilizat de oamenii din domeniul designului, cât și din alte domenii și să contribuie la designul românesc atât digital, cât și fizic. Sper că poate deveni în viitorul apropiat un mijloc de comunicare pentru artiștii vizuali, designeri, branduri și organizații românești.

A fost un experiment în design grafic, dar urmează să fie deschis pentru public, pentru a-l putea testa sau folosi în proiecte viitoare. Eu voi încerca în continuare să aduc o contribuție designului grafic din România.

Următorul proiect personal – și poate la fel de interesant – este un nou tip de literă inspirat din sign-paintingul magazinelor românești din perioada interbelică/postbelică.

Proiectele mele le urc pe pagina de Behance @andreibcosmin, iar noutăți despre Impas sau despre alte proiecte la care lucrez o să găsiți pe pagina personală de Instagram @andreicosminb.

Categorii:
Avatar
Alina Șincu

Cele mai noi articole

L Read More

Teatrudecembrie 1, 2023

Linotip îmi reamintește în fiecare zi de ce fac ceea ce fac – un interviu cu Alexandra Zavelea

Pe Alexandra Zavelea am cunoscut-o la vârsta de 17 ani, la atelierele de teatru și film Ideo Ideis. Născută în Craiova și abia mutată în […]

G Read More

Cartedecembrie 1, 2023

Grădina tinereții fără bătrânețe

Dincolo de a fi prozatoare, poetă, femeie și orice alt titlu și-ar atribui, Nora Iuga este un soare mai mic, iar dacă cerul ei e […]

G Read More

Teatrunoiembrie 24, 2023

GenF și Lunea la Pod – două inițiative culturale la început de drum. Bi-interviu cu Andrada Ionescu și Teodora Moscal

Andrada Ionescu și Teodora Moscal îmi sunt persoane dragi și, spre fericirea mea, îmi sunt prietene. Am vrut să stau de vorbă cu ele pentru […]

T Read More

Teatrunoiembrie 20, 2023

Tradiții vs TikTok: un battle show original

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie