În ultimul weekend de vară, Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc (ADFR) vă invită la prima ediție Fiesta del Cine – un maraton de filme scurte pe plajă, cu popcorn, street food, foc de tabără și afterparty cu concert live Moonlight Breakfast. Proiecția va avea loc pe 1 septembrie, pe plaja Shut Up Beach din Mamaia.
Printre cele mai recente și mișto filme de scurtmetraj românesc vor fi prezentate într-un decor de vacanță, pe plajă, în două calupuri atent selecţionate de ADFR & ShortsUP. Selecția ShortsUp urmează să fie anunțată curând, dar din calupul ADFR fac parte:
- Omul de pe lună (r. Mihnea Aliciu; SF)
După ce își ține în mod obișnuit emisiunea de seară la radioul lui pirat din garsoniera sa, N. primește pentru prima dată un telefon de la un spectator. Un telefon care îi va schimba viața.
- Pipa, sexul și omleta (r. Ana Maria Comănescu; comedie)
Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.
- Vise de vânzare (r. Vlad Buzăianu; SF)
Într-o lume în care oamenii îşi pierd abilitatea de a visa, visele au devenit o formă modernă de artă şi obiect de vânzare pentru clasa bogată a societăţii.
- Când afară ninge (r. Conrad Mericoffer; comedie)
Proprietarii dintr-o clădire se întâlnesc pentru a discuta problemele comune. Laur cere ca liftul să fie reparat, pentru că iubita lui, Cristina, este în ultimele săptămâni de sarcină, iar urcatul scărilor poate provoca un travaliu prematur. Este o problemă simplă, dar nu şi pentru dna. Grecu, reprezentanta asociaţiei de locatari.
- Scris/Nescris (r. Adrian Silișteanu; dramă)
Babisa tocmai a născut o fetiţă minunată. Dar pentru externarea din spital are nevoie de semnătura mamei ei, pe care nu a mai văzut-o din copilărie.
Dintre toate filmele din program, am ales două scurtmetraje preferate pe care vi le recomandăm:
Dreams on Sale prezintă o lume distopică în care visele devin o resursă limitată, ceea ce face din vânzarea lor o afacere, consumatorii fiind persoane înstărite iar creatorii fiind considerați artiști. Folosindu-se de elemente SF consacrate (reclame orwelliene la aparatul de înregistrat vise, personajele feminine depersonalizate și îmbrăcate identic, ușor sexualizat, colorizarea stridentă) și materiale din arhiva NASA, filmul de debut al lui Vlad Buzuianu merge pe un drum cu care cinemaul românesc nu s-a intersectat în vreun od notabil în ultimul timp, și anume cel al SF-ului.
Locatarii dintr-o clădire organizează o sedință pentru a discuta cererea lui Laur ca liftul să fie reparat pentru iubita lui, Cristina, care mai are două săptămâni până la nașterea copilului iar urcatul scărior îi poate dăuna sarcinii. Doamna Grecu, reprezentanta asociației de locatari, nu este impresionată de situația tânărului cuplu și încearcă să oprească acest demers zicând că liftul provoacă mult prea mult zgomot. 50% din 12 oameni furioși se adună într-o scară de bloc și colorează contururile din Când afară ninge (r: Conrad Mericoffer), o comidramă spumoasă care merge pe clasica metodă de întâmplare care dezvăluie treptat poveștile din spatele personajelor ei.
Intrarea la proiecție este liberă, dar locurile sunt limitate și trebuie rezervate în prealabil pe office@romfilmdevelopment.org
Be there or be square!
*recomandări și mini-recenzii de Călin Boto