Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a fost Ai tot ce ai nevoie. Cu ocazia împlinirii celor nouăsprezece ani în centrul comunității din Alexandria, unde vară de vară festivalul reunește trupe de adolescenți din toată țara, am stat de vorbă cu o parte dintre trainerii și mentorii ediției de anul acesta.
La Ideo Ideis#19, Ana Crețu este trainer de teatru tânăr.
Daria ANCUȚA: Ideo Ideis împlinește anul acesta 19 ani. Povestește-ne cum era Ana de la 19 ani.
Ana CREȚU: Ana de la 19 ani era idealistă, își dorea să fie o mare actriță, iubea teatrul și lumea teatrului și nu prea mai vedea nimic dincolo de asta, voia să fie o persoană bună. O combinație de aroganță uneori și neîncredere alteori. Din anumite puncte de vedere, viața era destul de clară atunci, dar aveam o viziune mult mai îngustă decât acum, normal. Mi-e drag de Ana de la 19 ani, chiar dacă le avea pe-ale ei.
Daria ANCUȚA: Cum te simți în ipostaza de trainer, având în vedere că ești destul de apropiată ca vârstă de adolescenții alături de care lucrezi?
Ana CREȚU: Recunosc că nu mă simțeam așa apropiată de vârsta lor, aveam temerile mele referitoare la puntea astea dintre noi. Desigur, acestea s-au topit ușor în momentul în care am început să lucrăm. Ca trainer mă simt recunoscătoare și bucuroasă. Simt și o responsabilitate destul de mare, mă străduiesc să nu-mi depășesc atribuțiile și să nu fac lucruri dincolo de umbrela mea. Sper doar ca de la an la an să mai măresc umbrela.
Daria ANCUȚA: Care crezi că sunt câteva dintre atuurile generației actuale de adolescenți Ideo Ideis?
Ana CREȚU: Am observat că majoritatea nu mai are presiunea pe care o resimțeau generații mai vechi referitoare la alegerea unei cariere. Sunt dispuși să aleagă ceva ce îi împlinește pe ei, chiar dacă nu e în acord cu dorința părinților. Sunt dispuși chiar să aștepte să înțeleagă ce-și doresc și au curaj să își dea timp să se descopere. Mi se pare un lucru sănătos care sper că va conduce, în timp, la scăderea numărului de adulți nefericiți.
Daria ANCUȚA: Motto-ul ediției de anul acesta a festivalului este „Ai tot ce ai nevoie”. Spune-ne trei lucruri de care simți că ai nevoie, din punct de vedere profesional, în punctul ăsta al carierei tale.
Ana CREȚU: Hm. E cam greu să desparți profesionalul de uman, eu așa cred. Cumva aveam credința că tot ce mă dezvoltă uman, mă dezvoltă și ca actriță. Dar am să încerc să fac exercițiul ăsta. Simt că am nevoie de mai mult curaj în propunerile mele, să propun mai mult, mai divers, mai fără pretenția de a fi bine din prima. Mă refer, desigur, la propunerile mele actoricești. Simt că am nevoie să-mi îmbunătățesc anumite skill-uri de genul – canto, coregrafie, respirație. Simt că am nevoie să citesc mai mult teatru și să văd mai mult cinema de calitate.
Daria ANCUȚA: La începutul interviului, ne-ai povestit câte ceva despre tine la 19 ani. Ce i-ai spune tu din prezent Anei de la 19 ani?
Ana CREȚU: Keep on going, girl! Mergi pe drumul tău cu încredere.
Ana Crețu este unul dintre alumni Ideo Ideis. A făcut parte dintr-un fenomen teatral valoros, sub direcția de scenă a regizorului Victor Ioan Frunză, unde a debutat în rolul Duniașa din „Livada de vișini” (2018), urmând roluri ca Nora, sora James („Îndoiala”), Candy Starr („Zbor deasupra unui cuib de cuci”). În prezent, este actriță angajată la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești, unde a lucrat cu regizori ca Horia Suru, Cristi Juncu, Sânziana Stoican, Mimi Brănescu. De curând, a dezvoltat o pasiune pentru scris, participând la atelierul de scriere dramatică coordonat de Mimi Brănescu, obținând în 2024 o nominalizare UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic. (sursă: https://festivalul.ideoideis.ro/traineri-teatru-tanar/)
Foto credits – Larisa Baltă