Ideo Ideis devine din ce în ce mai prezent pentru comunitatea din Alexandria – interviu cu Sorina Ștefănescu, director artistic Ideo Ideis

Ideo Ideis devine din ce în ce mai prezent pentru comunitatea din Alexandria – interviu cu Sorina Ștefănescu, director artistic Ideo Ideis

Avatar
august 9, 2023
7 min read

Înainte de cea de-a 18-a ediție a Festivalului Ideo Ideis care va avea loc între 11 și 18 august în Alexandria, am stat de vorbă cu directorul artistic al festivalului, Sorina Ștefănescu, pentru a afla mai multe despre evenimentele pe care echipa le-a pregătit anul acesta.

Sorana Gurău: În primul rând aș vrea să îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră de a face acest interviu înainte de „majoratul” Ideo Ideis. Voiam să încep prin a te întreba cum și când a început colaborarea ta cu festivalul. 

Sorina Ștefănescu: Mulțumesc și eu pentru interes. Colaborarea mea a început demult, am fost invitată în 2010 de Alex Ion, co-fondatorul Ideo Ideis, să fiu trainer la atelierele de actorie. Acum 3 ani am decis că vrem să le facem loc unor traineri mai tineri și am preluat un rol de organizare. Și anul acesta am decis să iau postul de director artistic dupa retragerea Alexandrei Murăruș, colega mea. E o iubire de durată cu Ideo Ideis.

Sorana Gurău: În toți acești ani de când faci parte din echipa festivalului, ce ai văzut că s-a schimbat de la ediție la ediție, de la generație la generație? 

Sorina Ștefănescu: În primul rând, festivalul a crescut foarte mult. Îmi aduc aminte că atunci când eram traineri noi de abia găseam spații să ne desfășurăm, existau doar câteva spectacole și ateliere, dar acum s-a extins totul. Centrul Multifuncțional pentru Tineri a fost deschis anul trecut, deci Alexandria are acum o sală de spectacole. 

Festivalul s-a extins în domeniile artelor alăturate: există ateliere de muzică, dans și anul acesta pentru prima dată, un atelier de costume. Ne bucurăm și de spectacole în aer liber. Festivalul s-a împrăștiat în tot orașul, devine din ce în ce mai prezent pentru comunitatea din Alexandria și, mai ales, pentru adolescenți. Participanții sunt la fel de dornici și de implicați de la an la. Entuziasmul și pasiunea lor pentru teatru nu au scăzut. 

Sorana Gurău: Care crezi că e amintirea ta preferată, momentul care definește pentru tine experiența Ideo Ideis?

Sorina Ștefănescu: E greu să aleg unul singur. Cel care îmi vine în minte e unul sensibil din cauza pandemiei. Eram delegată la Câmpina și era ultima dată când aveam să fiu trainer. După atelierul meu, am mers și la atelierul de dans al colegei mele, Ioana Marchidan. Începuse ploaia și toată lumea a dansat în ploaie, nimeni nu s-a retras. Mi s-a părut un moment foarte frumos Am dansat toți în ploaie, oricum era cald, adică nu era o ploaie rece. Dar uimitor a fost că nu s-a oprit nimeni pentru că erau condițiile mai puțin favorabile. Era ca un cadru de film: ploua, noi eram pe un teren de sport cu iarbă artificială și toată lumea dansa și continua mișcările. Ne uitam unii la alții și râdeam. Era o forță de grup acolo – știam că eram împreună și că ne plăcea teribil de tare ce făceam și nu voiam să ne oprim orice ar fi fost, chiar dacă natura era împotriva noastră. A fost idilic.

Sorana Gurău: Ce sfat i-ai da unui adolescent care urmează să participe la Ideo Ideis?

Sorina: Să încerce să participe la cât mai multe evenimente. Când merg în festivaluri, văd pe pielea mea cât e de greu, pentru că trebuie să te trezești dimineața și te întorci mereu noaptea: ai evenimente, q&a-uri și mereu ajungi să dormi foarte puțin. Dar mi se pare că strângi informații într-un timp record și că asta îți dă o energie fantastică. E o risipă să zici Nu mă duc la asta că mai bine dorm sau mă duc la piscină sau mă plimb. Nici nu știi cum se adună lucrurile. Dacă poate să participe la tot, l-aș sfătui să nu sară nici un atelier.

Sorana Gurău: E ceva anume în programul de anul acesta pe care ar trebui să îl prioritizeze?

Sorina Ștefănescu: Aș vrea mult de tot să meargă la documentarul Între revoluții (r. Vlad Petri). În primul rând, în spatele filmului este o muncă extraordinară, pentru că sunt foarte multe imagini de arhivă care au fost colectate și montate în așa fel încât să aibă o poveste. Apoi Lavinia Braniște a scris un text pentru aceste imagini, adică și-a imaginat o corespondență între o tânără studentă în Iran și o tânără din România. Iranul a trecut printr-o revoluție în ‘79, iar România a trecut printr-o revoluție în ‘89. Și-a imaginat această prietenie între două studente și asta reflectă modul în care văd ele schimbările politice din jurul lor. Mie mi s-a părut fascinant și este, de altfel, un film care a și câștigat un premiu la Berlinale, adică e recunoscut internațional. Mi-aș dori să îl vadă cât mai multă lume, chiar dacă poate nu e primul lucru la care te gândești să te duci. 

Sorana Gurău: Ce urmează în festival și mai ales în colaborarea ta cu festivalul. Ce ai vrea să urmeze, care sunt lucrurile pe care le vrei în festival?

Sorina Ștefănescu: În fiecare an ne tot gândim ce să aducem nou în programul Ideo Ideis. Cum putem să câștigăm tinerii? Ne dori să experimentăm mai mult în zona muzicală, poate să includem și un concert în program, dar asta implică multe resurse. Ne-am fi dorit să aibă loc în aer liber, dar acum Alexandria este în renovare și este mai complicat să găsești un spațiu în care să faci un concert. Pentru viitor, încercăm să diversificăm oferta spre teritorii interdisciplinare. Avem foarte multe spectacole și filme în program, așa că încercăm să mai găsim și alte tipuri de evenimente care să se adreseze întregii comunități din Alexandria, nu numai tinerilor participanți în festival. E oarecum utopic, dar mi-aș dori să avem foarte mulți bani și să facem tot ce ne trece prin cap. Când lucrezi cu un buget fix, nu ai toată libertatea pe care ți-o dorești atunci când alcătuiești programul unui festival. 

Sorana Gurău: În încheiere, vrei să ne dai câteva recomandări de cărți, filme sau spectacole care te-au inspirat în ultima perioadă? 

Sorina Ștefănescu: Deși nu este o carte foarte nouă, îmi vine în minte Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac. Vorbește despre relația mamă-fiu și mi-a plăcut foarte mult. Este extrem de sensibilă și de puternică în același timp și cred că foarte mulți adolescenți ar rezona cu ea. Pe mine m-a emoționat foarte tare, nici măcar nu am putut să las cartea din mână, am citit-o într-o zi. Pune în dezbatere relațiile complicate dintre părinți și copii, o temă foarte actuală, și disecă traumele intergeneraționale. 

În aceeași zonă tematică, aș recomanda cu toată inima și spectacolul Exil, scris și regizat de Alexandra Badea la Teatrul Național din București. Pe scurt, prezintă povestea a trei generații de femei, membre ale unei familii pe care o privim înfruntând comunismul, apoi perioada de tranziție și democrația vremurilor noastre. Cred că este un spectacol care vorbește foarte percutant despre alegeri, despre ce înseamnă să rămâi în țară sau să emigrezi, despre cât de greu poate fi să te adaptezi unei noi culturi și să îți descoperi propria identitate. 

Și, pe final, aș mai vorbi despre unul dintre filmele care trebuie să iasă anul acesta și care se numește Horia (r. Ana Maria Comănescu). I-am văzut scurt-metrajele și, de aceea, mă interesează filmul. Știu că a făcut un casting foarte lung înainte să înceapă filmările. De fiecare dată când văd că un film are în spate un proces atât de lung și de minuțios, atât de multă muncă și dedicare din partea echipei, simt că am găsit ceva care merită atenție.

Sursa foto: Facebook Ideo Ideis și Teatrul Nottara

Categorii:
Avatar
Sorana Gurău

Cele mai noi articole

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

C Read More

Teatrufebruarie 26, 2024

Copii în haine de adulți – SF (SUPER FRAGIL) la Teatrul Excelsior

Mi se întâmplă rar ca la finalul unui spectacol să mă ridic în picioare la aplauze, gândindu-mă „Mai vreau. De ce s-a terminat?”. Trăiesc însă […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie