,

De vorbă cu Ileana Cecanu despre Película #2

Avatar
septembrie 10, 2017
5 min read
Pelicula

Mai sunt două zile până când începe a doua ediție Película, festivalul care se concentrează pe cultura latino-americană combinând proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, muzică și gastronomie, expozițiile de fotografie cu poveștilor celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate.

„Personajul” principal al acestei ediții este Mexicul. Am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă Película, cum a luat naștere, care sunt highlights-urile ediției de anul acesta și planurile de viitor, așa că ne-am dus direct la sursă și am întrebat-o pe Ileana Cecanu, directorul festivalului.

Pelicula
Ileana Cecanu anul trecut, în prima zi a primei ediții Película Festival

Cum și de ce a apărut Pelicula Latin American Film & Experience în peisajul festivalurilor de film din București? Care este povestea din spatele festivalului?

Din pasiune. Și din dorința de a împărți cu alții iubirea pentru filme din America Latină și ce am simțit când am călătorit.
Povestea este simplă: în 2012 am ajuns în Buenos Aires, acolo era un început de vară plăcut, iar în Europa era iarnă, mocirlă și viforniță. Bineînțeles că mi-a plăcut maxim acolo. Mergeam la un eveniment legat de film, așadar în fiecare zi am văzut câte cinci filme din zona Americii Latine. Mai văzusem până atunci, dar nu atâtea deodată. Apoi mâncarea. Și oamenii. Și cum vorbesc. Și tango. Și am aflat și mai multe, și mai multe. Mi-am dorit să le iau pe toate acasă, am reușit patru ani mai târziu să aduc o mică parte dintre ele aici, la prima ediție. Nimic nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul unor oameni care au crezut în mine și cu sprijinul necondiționat al voluntarilor, care au fost senzaționali.
Cinci ani mai târziu, iată, avem cea de-a doua ediție. Descopăr și eu teritorii împreună cu spectatorii, pentru că n-am ajuns decât în Argentina și un pic în Uruguay, dar nu mă las până nu vizitez toată America Latină în viața asta. Până atunci, ascult topită poveștile celor care au fost acolo.

Pelicula
Película 2016, ziua 2, foto: Anna Copăcel Berza

Ce aduce Pelicula LAFE în plus față de obișnuitele proiecții de film?

Culoare. Diversitate. Gusturi. Milonga. Oameni pasionali. Oameni care se bucură că se întâlnesc. Descoperiri de teritorii necunoscute și atât de apropiate. Tequilla. Pisco. Tacos. Arome. Experiențe. În fiecare zi din 13 până în 17 septembrie, ba chiar mai înainte 🙂

Pelicula
Latin America Brunch, Película 2016, ziua 4

Care vor fi câteva dintre planurile și highlights-urile pentru ediția de anul acesta?

Anul acesta avem câteva seri tematice care vor sărbători țări precum Chile, Peru, Argentina, vom avea o fiesta mexicană, pentru că Mexic este țara în focus anul acesta la Película, Ambasada Mexic este un partener excepțional de călătorie. Avem și un invitat special din Mexic, Joaquin del Paso, regizorul filmului Maquinaria Panamericana, ce va fi proiectat în deschiderea festivalului. Avem o seară de milonga pe care o pregătim cu multă atenție și drag, în colaborare cu domnul Daniel Nadal de la Institutul Francez și cu Ambasada Argentinei, eveniment ce va avea loc în seara de închidere a festivalului, precedat de proiectia documentarului Un Tango Más. Mi-aș dori să fie cât mai mulți spectatori la Buena Vista Social Club: Adios, documentar cubanez ce povestește despre ultimul turneu al celebrei trupe, proiecție pe care o organizăm împreună cu prietenii noștri de la DokStation, apoi aș recomanda La Familia, un film venezuelean selectat anul acesta în Semaine de la Critique, superb narat, cu multă tensiune, filmul Peruvian Viejos Amigos care a fost pe primul loc anul trecut în preferințele spectatorilor la secțiunea noastră Se Busca Jurados, unde spectatorii aleg ce filme vor să vadă în funcție de trailer-ele lor. Aș mai vrea să adaug că anul acesta avem o secțiune nouă, Película Alternativa, pentru iubitorii filmelor aflate la granița dintre fantasy și horror, în fiecare seară, de joi până sâmbătă, de la ora 22:00, câte un film de gen. Avem demonstrații-surpriză în festival și mă bucur că sunt reprezentanți ai școlilor de dans care au venit alături de noi în povestea asta. De neratat sunt brunch-urile de la Acuarela, Taqueria El Torito si Lente Arcului, toate cu specific și minunat pregătite. Sunt multe filme și evenimente în festival, foarte atent alese, pentru gusturi diferite, din zone diferite și cu tematici diferite.

 

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat după ce ați organizat prima ediție a festivalului?

Că se poate și că este nevoie de astfel de evenimente.

Care sunt planurile de viitor pentru Película?

Să nu renunțăm. Să fim și mai aproape de oameni.


Anul acesta, Película are loc între 13 și 17 septembrie, la București: Cinema Elvira Popescu, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului, Grădina cu Filme, Lente, Acuarela, Journey Pub, Taqueria El Torito, The Coffee Factory, Macaz.

Bilete aici. Spotul festivalului aici. Spotul de filme al festivalului este aici.

Categorii:
,
Avatar
Romina Banu

Romina e freelancer înnăscut. O găsești zilnic la Common Studio, un mic studio propriu unde face fotografie de produs și video. Pe lângă asta, se ocupă de Common House, un spațiu deschis ce reunește inițiative creative. În rest, bea prea multă cafea, cumpără prea multe plante, ascultă aceleași melodii pe repeat și are 578 de idei începute și neterminate în Notes.

Cele mai noi articole

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

C Read More

Teatrufebruarie 26, 2024

Copii în haine de adulți – SF (SUPER FRAGIL) la Teatrul Excelsior

Mi se întâmplă rar ca la finalul unui spectacol să mă ridic în picioare la aplauze, gândindu-mă „Mai vreau. De ce s-a terminat?”. Trăiesc însă […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie