Let’s talk podcasts | Human Behavior

Avatar
februarie 23, 2022
4 min read

De ce facem ceea ce facem. De ce ascultăm muzică tristă, ce e cu vocea aia care ne face să ne îndoim de noi înșine, de ce gândim ceea ce gândim. Cam la asta răspunde zona de human behavior.

Bună, sunt Alina și sunt dependentă de podcasturi. Așa că am pornit această serie de recomandări de podcasturi din diferite categorii. Dacă ai ratat primul articol, este despre psihologie. Îl poți citi aici.

Deocamdată, aici sunt câteva podcasturi despre human behavior.

Deeply Human

Un podcast foarte drăguț, destul de nou, cu o gazdă absolut fermecătoare,  Dessa, care abordează cu umor și curiozitate tot felul de subiecte interesante, de la cum funcționează creierul unui adolescent, la efectul muzicii triste asupra creierului nostru, perspective asupra morții și rezistența oamenilor la durere. Mai în glumă, mai în serios, acesta din urmă s-ar putea să fie și preferatul meu. Țin minte și un citat din el:

Pain is a room for one. Only you can enter. And sometimes you can’t leave.

E un podcast profund, dar abordat într-o manieră amuzantă, cool & catchy.

Invisibilia

Un fel de forțele invizibile care ne ghidează viața și ne conturează concepțiile, ideile și comportamentul. Un pic de storytelling cu știință.

Merg la sigur cu acest episod – International Friend of Mystery, o poveste despre prietenie pe vremea comunismului. Petrecută, da, în România. O poveste emoționantă despre încredere, loialitate, putere și trădare, care pune într-o perspectivă interesantă experiențe ale părinților noștri despre care probabil se vorbește prea puțin.

Apoi: The End of Empathy – o poveste de dragoste povestită din ambele perspective, care ne lasă să ne punem singuri niște întrebări, Rising Devendra – despre dragoste și Inteligența Emoțională și A Friendly Ghost Story – un episod destul de trist și dur în același timp, care pleacă de la ideea de „ghosting friends” și ajunge la „a real ghost story”.

Disclaimer: ultimul episod poate avea un puternic impact emoțional, deci e ok dacă decizi să-i dai skip.

Hidden Brain

Încep să cred că fiecare articol trebuie să aibă fratele mai cool și sora mai pragmatică (sau invers). Vă prezint, așadar, latura puțin mai teoretică a acestei categorii. Tot cu știință și storytelling, dar insist, într-un ton mai serios. Shankar Vedantam face o radiografie a patternurilor care ne ghidează, în mod subconștient, comportamentul. Dacă numele nu vă spune nimic, este jurnalist și scriitor specializat în comportamentul uman și științe sociale.

Avem, așadar: The Psychology of Self-Doubt – știi vocea aia din capul tău care-ți spune că nu ești îndeajuns de bun? Sper că nu, dar dacă totuși răspunsul e „da”, despre ea și despre cum o putem educa e episodul. Din nou, sper că răspunsul e „nu”, dar dacă și ție și-e greu să te concentrezi pe ce ai de făcut când primești întruna mail-uri și mesaje, recomand acest episod: Life, Interrupted. Și We Broke The Planet. What Now? vine cu o perspertivă interesantă asupra schimbărilor climatice și asupra acțiunilor noastre de a le opri.

Temeri pentru acasă

Mi-am propus că adaug, pe cât posibil, cel puțin un podcast românesc în fiecare categorie. Acum, Temeri pentru acasă nu știu dacă se încadrează 100% în această categorie, dar 1. este aproape și 2. este unul dintre podcasturile mele de suflet, căci probabil a fost primul podcast românesc pe care l-am ascultat. Așa că îl las aici.

Voi cita un alt podcast despre care vă spun mai încolo: „I am sorry, I fucked up, but you get what you paid for.”

Așa cum îi spune și titlul, podcastul vorbește despre temeri pe care le avem majoritatea dintre noi și cu care creștem, mai mult sau mai puțin. Cum ar fi Cea mai Înaltă frică – episod care m-a făcut să mă îndrăgostesc (prima dată) de Laura Ionescu -, Dacă o dau în bară – și Spaima Cotidiană – aia de a nu ști dacă saluți prima pe stradă. Ca să vedeți ce fan înfocat eram, puteți vedea un comentariu pe care l-am lăsat pe soundcloud la ultimul episod, de acum 3 ani. I regret nothing.

Sper că veți găsi ceva pe gustul vostru și, dacă aveți la rândul vostru recomandări, vreau să le aud. Pentru luna martie, mi se pare potrivită categoria de mitologie și folclor. See you then.

Spor la ascultat!

Categorii:
Avatar
Alina Șincu

Cele mai noi articole

D Read More

Spotlightiulie 11, 2024

De treci codrii… descoperi Lumea

A fost o dată ca niciodată o Lume de Aici și o Lume de Dincolo și De treci codrii … o să-ți dai seama că […]

L Read More

Artă vizualăiulie 1, 2024

Lidya Phille (zisă și Luiza): Ce fac și de unde am venit

Înainte de toate ar fi bine să știți cine sunt. Numele meu este Luiza, dar online mă găsiți sub pseudonimul Lidya Phille. Am terminat un […]

C Read More

Spotlightiunie 2, 2024

Centrul Central sau Au câștigat cioacele (cu cap)

Take a shot de fiecare dată când se rostește un cuvânt care începe cu litera „C” & you’ll get wasted în primele 15 minute ale […]

F Read More

Teatrumai 22, 2024

Festivalul Aproape – un loc de intersecție între cultură și comunitate

Festivalul Aproape este un eveniment cultural organizat în mare parte de actori din Baia Mare, ce durează 8 zile și care a ajuns anul acesta […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie