Let’s talk podcasts | Jurnalism

Avatar
aprilie 30, 2022
3 min read
let's talk podcasts jurnalism

Mai ales după cele întâmplate luna trecută, nu cred că mai este nevoie să aduc justificări acestei nișe de podcasturi. Sursele din care ne luăm informațiile și știrile s-au schimbat cu siguranță în ultimii ani. Iată, există și varianta aceasta.

Bună, sunt Alina și sunt dependentă de podcasturi. Așa că am pornit această serie de recomandări de podcasturi. Luna aceasta, de jurnalism.

On the record

On the record

Probabil deja îi știți și admirați deja pe oamenii de la Recorder. Tot ei fac și On the record, podcastul unde subiectul săptămânii primește o explicație. În fiecare episod, Oana Simina discută cu experți în domeniu cazuri punctuale din România – Totul pentru Ciucă. Lupta unui sistem gata să-ți înlăture adversarii, Un an cu Nicușor Dan. Ce s-a ales de “noul București” sau Sistemul sanitar, la limită –  și din lume – Cea mai lungă noapte din ultimii 70 de ani (despre Războiul din Ucraina) sau Alegeri în țara lui Viktator. Testul rețelei de putere a lui Orban și rolul maghiarilor din România – dar abordează și subiecte mai ample, cărora încearcă să le găsească răspunsuri. Vezi aici despre Tentația extremismului. De ce se raliază tot mai mulți oameni ideilor radicale sau Despre armată, ofițeri și politicieni. Cum ar face față România unui scenariu de Război.

The Daily

The Daily

După același template funcționează și The Daily, care pune sub lupă știri importante din jurul lumii, explicate chiar de jurnaliști. Un fel de matinal săptămânal, de 20 – 60 de minute, despre subiecte precum: Most of Us Had Covid, Twitter’s Elon Musk Problem, The Next Phase of the War in Ukraine & Biden’s Climate Shift.

Today, explained

Today, explained

Un alt podcast care încearcă să răspundă întrebărilor ce apar în urma unor evenimente importante la nivel mondial este Today, explained. Avem și aici subiectele de mai sus, din diferite perspective: Twitter’s new Musk, Canceling Russian culture,  The isolation of Vladimir Putin & Is the war of Ukraine unwinnable?.

Alte episode vorbesc despre bitcoin & perspectiva generației TikTok vs groomers asupra conversațiilor despre sexualitate și gen – ok groomer.

In the dark

In the dark

Deși este unul dintre podcasturile mele preferate, l-am lăsat la urmă căci se diferențiază față de celelalte prin faptul că urmărește un singur caz pe parcursul unui sezon.

Podcastul începe cu o echipă de jurnaliști care reiau, după 27 de ani, cazul nerezolvat al unui copil dispărut. Detalii din această investigație au ajutat ca vinovatul să fie prins, după atâta timp.

Al doilea sezon îl are ca actor principal pe Curtis Flowers, un bărbat de culoare care și-a petrecut mai mult de 20 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Și acest sezon se încheie cu happy ending, dacă putem să spunem așa.

Pe lângă faptul că te implică în procesul de documentare, lucru care te face să te simpli cu adevărat intrigat, podcastul scoate în evidență unul dintre the best case scenario care poate urma după o investigație jurnalistică: să se ia măsuri.

Vouă ce podcasturi de jurnalism v-au plăcut? Lăsați-mi recomandările voastre & spor la ascultat!

Categorii:
Avatar
Alina Șincu

Cele mai noi articole

G Read More

Teatrunoiembrie 24, 2023

GenF și Lunea la Pod – două inițiative culturale la început de drum. Bi-interviu cu Andrada Ionescu și Teodora Moscal

Andrada Ionescu și Teodora Moscal îmi sunt persoane dragi și, spre fericirea mea, îmi sunt prietene. Am vrut să stau de vorbă cu ele pentru […]

T Read More

Teatrunoiembrie 20, 2023

Tradiții vs TikTok: un battle show original

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe […]

S Read More

Teatrunoiembrie 14, 2023

Sidy Thal: nishtu kein farfaln

E 1938. La începutul anului, Disney lansează Albă-ca-zăpada și cei 7 pitici chiar în aceeași lună în care Al Treilea Reich invadează Austria. În timpul […]

g Read More

Teatrunoiembrie 11, 2023

10 gânduri despre 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia

Anul trecut, pe vremea asta, mă întorceam acasă de la facultate, timp de un weekend, pentru că nu voiam sub nicio formă să ratez premiera […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie