Let’s talk podcasts | Mitologie & folclor

Avatar
martie 31, 2022
5 min read
podcasts Mitologie folclor

podcasts Mitologie folclor

În ultimii ani, această categorie a devenit una dintre preferatele mele. Sunt și podcasturile care cred că mă aduc cel mai rapid înapoi in the club. Doar făcând acest articol am adăugat pe listă vreo 10 episoade pe care TREBUIE neapărat să le ascult.

Bună, sunt Alina și sunt dependentă de podcasturi. Așa că am pornit această serie de recomandări de podcasturi. În lunile precedente, am vorbit despre psihologie și human behavior.

Să-i dăm drumul.

Spirits

Simt că Julia și Amanda câștigă în loteria podcasturilor. Spirits este visul fiecărui grup de prieteni care și-a zis măcar o dată “ar trebui să ne facem un podcast împreună”.

Fiecare episod e ca o seară de vineri în care te întâlnești cu prieteni – mai au și invitați-, beți ceva și discutați despre mitologie, legende și folclor. Conversațiile acoperă de la miturile grecești – chiar primul episod este despre Persefona & Hades -, mitologie nordică & legende urbane japoneze – la subiecte precum tarot, Ouija Boards și vise.

Fac și aceste episoade cu Urban Legends, în care adună povești de la ascultători din toate colțurile lumii.

E îndeajuns să asculți un episod ca să simți că ești parte din această gașcă mișto cu care stai seara la povești. Vei vrea să ai alături și o băutură, trust me on that.

Freaky Folklore

Acesta e între folclor și horror. Da, I know what you’re thinking. Nici eu nu m-aș fi gândit c-o să ascult podcasturi horror acum doi ani. Oh well.

Freaky Folklore explorează legende și monștri, atât vechi, cât și noi. Are episoade despre personaje iconice, precum Baba Yaga sau despre creaturi cunoscute – vârcolaci -, dar și despre The Disturbing Disappearance of Stancy Ann Arras – sau acesta, mai recent, cu The Extremely Creepy Case of Elisa Lam. Dacă nu vă spune nimic numele, poate vă amintiți de misteriosul video cu o tipă în Cecil Hotel (Los Angeles), făcând gesturi halucinante în lift. Este și un documentar pe Netflix despre acest caz.

Un alt episod care mi-a atras atenția a fost cel despre Skinwalkers, pentru că mă uitam într-o perioadă la “vânători de fantome pe YouTube”. You can judge me later. Gamerii apoi sunt probabil fani ai podcastului, căci în Until Down, ai de-a face cu niște Wendigo. Phasmophobia fans, apoi, vor recunoaște aceste nume: Banshee & Myling.

Și uite așa, m-am trezit că l-am ascultat pe tot. Este un podcast pentru oameni cărora le place să li se ridice părul pe mână din când în când, let’s say. Combină însă atât de armonios partea de facts cu storytelling, că nu îți dai seama cât la sută ești speriat și cât fascinat.

Mythology & Fiction Explained

Și ajungem, din nou, la podcastul (mai) serios al acestei categorii. Un podcast ca un profesor care-ți citește povești și legende. Să ne înțelegem, este profesorul ăla cool, de care ne place.

Are destul de multe episoade în care abordează subiecte biblice, de la creaturi – Leviathan, la angeologie – Why Biblically Accurate Angels Look Like Your Worst Nightmare, demonologie – Who Are The Seven Princes of Hell sau chiar *drum roll* infernul lui Dante.

Găsim și episoade despre (obsesia pentu) vampiri, cele mai crude pedepse din mitologia greacă și monștri regăsiți în sezonul 2 din The Witcher.

Chiar e cool, doar puțin mai didact. Abordează subiecte din niște unghiuri interesante, invitându-te la o discuție mai mult decât la o relatare.

PS: Îl puteți găsi și pe YouTube, în variantă video.

Mythology

Mythology se descrie a fi un episodic audio drama care aduce la viață – cu personaje și narator – legende și mituri, redând modul în care strămoții noștri obișnuiau să vadă lumea. Avem și aici mitologie greacă – Cupid & Psyche, multă mitologie nordică – Ragnarök și egipteană – Anubis: God of Mummification, dar și povești despre Orisha Gods – Ogun. The Creator and the Destroyer, de origine africană. Plus alte mituri mai puțin cunoscute – Journey of the West: Guanyin’s Goldfish.

Avem și episoade pentru pasionații de astrologie – Solstice Special: Gemeni, Cancer, Leo. Plus 4 episoade întitulate Ghost Stories, dedicate lui Edgar Allan Poe, în care citesc The Fall of the House of Usher, The Tell-Tale Heart, The Masque of the Red Death & (desigur) The Raven.

Basme curate

Mi se pare foarte mișto că pot adăuga un proiect românesc în această categorie. Basme curate este un podcast de subfolclor în care poveștile din subfolclorul românesc nu mai scapă basma curată.

În podcastul Basme Curate, veți regăsi so far Legenda Începutului, Povestea de dragoste dintre Soare și Lună și Legenda Licuriciului. Este abia la început, dar cu ocazia asta poate o încurajăm să mai scoată episoade noi. Mai multe animații simpatice puteți vedea pe YouTube.

Desigur, există muulte podcasturi despre mituri & folclor. Alegerea făcută este pur subiectivă, așadar dacă vreți să-mi recomandați alte podcasturi care vă plac, go ahead.

Spor la ascultat!

Categorii:
Avatar
Alina Șincu

Cele mai noi articole

L Read More

Teatrudecembrie 1, 2023

Linotip îmi reamintește în fiecare zi de ce fac ceea ce fac – un interviu cu Alexandra Zavelea

Pe Alexandra Zavelea am cunoscut-o la vârsta de 17 ani, la atelierele de teatru și film Ideo Ideis. Născută în Craiova și abia mutată în […]

G Read More

Cartedecembrie 1, 2023

Grădina tinereții fără bătrânețe

Dincolo de a fi prozatoare, poetă, femeie și orice alt titlu și-ar atribui, Nora Iuga este un soare mai mic, iar dacă cerul ei e […]

G Read More

Teatrunoiembrie 24, 2023

GenF și Lunea la Pod – două inițiative culturale la început de drum. Bi-interviu cu Andrada Ionescu și Teodora Moscal

Andrada Ionescu și Teodora Moscal îmi sunt persoane dragi și, spre fericirea mea, îmi sunt prietene. Am vrut să stau de vorbă cu ele pentru […]

T Read More

Teatrunoiembrie 20, 2023

Tradiții vs TikTok: un battle show original

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie