Bună, sunt Alina și sunt dependentă de podcasturi.
Mai în glumă, mai în serios, ascult podcasturi de prin 2018, când am dat din întâmplare peste podcastul unui cuplu de youtuberi suedezi stabiliți în Berlin. Vreo doi ani și jumătate, am avut și plăcerea de a fi asistentă de producție la unul dintre podcasturile mele preferate – Pe Bune -, realizat de Andreea Vrabie, respectiv DoR, perioadă în care am simțit responsabilitatea de a ști mai multe despre podcasturi și mai ales, să consum mai mult acest tip de conținut.
Așadar, mi se cere măcar o recomandare de podcasturi pe an, moment în care nu știu de unde să încep și mă împiedic, uneori în entuziasm, alteori în pragmatism. Așa mi-a venit ideea să pornesc o serie de recomandări de podcasturi pentru oricine îmi împărtășește adicția: 12 categorii, cât pentru fiecare lună din an. O selecție (pur subiectivă) de podcasturi care mi-au plăcut mult și despre care vreau să povestesc.
Iar pentru că ianuarie e all about rezoluții și idealuri, voi începe cu psihologia. Și pentru că România a crescut mult în ultimii ani la capitolul podcasturi, probabil voi putea include măcar un exemplu de podcast românesc în fiecare categorie. În cazul de față, chiar voi începe cu el.
Mind Architect
E cu singuranță prima alegere din categoria psihologie – neuroștiință, mai ales dacă nu ești super-familiar cu termenii sau domeniul, pentru că echipa Mind Architect explică foarte mișto, în termeni simpli și pe limbajul unui novice cu ce se mănâncă acest domeniu, de la cum ne funcționează creierii (da, toți trei), la subiecte mai largi: gestionarea anxietății în perioade de criză și efectele pandemiei.
Făcând acum comparația cu următoarele podcasturi, mi se pare foarte tare că există un astfel de produs cu care poți relaționa în întregime: de la situații culturale, la firul ierbii, cum ar fi repercusiunile frazei “dar cât a luat colegul?”, la perspectiva noastră, ca țară, asupra procesului de îmbătrânire. Mai exact, n-ai nicio scuză să nu îi acorzi o șansă, două.
Dacă nu ai auzit încă de podcast, dar ești pasionat de neuroștiință, probabil ai auzit de Paul Olteanu, trainer și coach specializat în neuroștiință, psihologie și comunicare. Și dacă vrei să intri în comunitatea Mind Architect, here it is.
Psychology Unplugged
Dacă te interesează mai mult partea teoretică a acestei ramuri, potrivit este și Pshychology Unplugged. Dr. Corey J. Nigro – Clinical Psychologist & Neuropsychologist, mai pe românește om care studiază cazuri clinice și care e capabil să ofere un diagnostic – explică în ce constă diferite tulburări mentale – Depresie Anxioasă, Bipolaritate, sau chiar subiecte nu atât de discutate, precum Disocierea – deconectarea de la realitate -, dar vorbește și despre cum trăim pierderea (Grief and Loss), the God Complex, încrederea de sine sau recunoștința. Din punctul de vedere al unui om cu experiență în domeniu. Din când în când, mai este întrerupt de soție, care lucrează tot în domeniu.
Mai exact niște educație, cu subiect și predicat, despre psihologie, neuroștiință și psihofarmacologie – tratamentul acordat în combaterea tulburărilor mentale.
Scopul său e să demonteze mituri și să normalizeze conversațiile despre sănătate mentală, ba chiar să te ajute să identifici niște simptome sau cum să fii alături de oameni dragi din viața ta care trec prin așa ceva – vezi Mental Health and The Ripple Effects on Others.
Psychologically Minded
Un podcast foarte simpatic, mai jucăuș și ușor de urmărit este Psychologically Minded. Reprezentantul mainstreamului din această categorie, aș zice. Grace Fowler – doctorantă în psihologie, feministă și persoană care mi se pare că se identifică a fi queer – examinează fenomene din pop culture – The Ikea Effect -, evenimente recente – cazul lui Britney Spears, în care explică conservatorismului – și diferite ramuri/fenomene din psihologie – Dunning-Kruger Effect.
Asta nu e tot. Here comes the fun part: e probabil mai cunoscută pentru faptul că pune sub lupă niște subiecte mai compelxe abordate de seriale – sărăcia și consimțământul, în contextul Squid Game, sau depresia & performance-ul la bărbați – Inside, de Bo Burnham – A musical comedy special. Recent a început să discute și despre mult-iubitul serial You.
Dacă ești totuși fan Mike Flanagan, trebuie să menționez și The Haunting of Hill House (și The Haunting of Bly Manor).
Sigur ți-a atras atenția măcar unul dintre aceste episoade, deci nu cred că mai are rost să insist.
Where Should We Begin? With Esther Perel
Pentru fanii psihoterapeutei Esther Perel, este interesant s-o vezi în acțiune. Pentru cei care se întreabă cum arată terapia de cuplu – sau terapia în general -, e la fel de interesant să vezi cum se desfășoară o astfel de ședință. În ambele cazuri – și chiar dacă nu faci parte din niciunul dintre ele -, podcastul permite pătrunderea într-o sală de terapie, în care sunt puse pe masă vulnerabilitățile și temerile de zi cu zi, ghidate de o perspectivă psihanalitică. Sunt discuții profunde, intime, care apasă uneori coarde sensibile. I mean, uite ce titlu are acest episod: Trauma Doesn’t Like to be Touched.
Cred că ideea de bază a podcastului e crearea unui spațiu sigur în relații, ceea ce mi se pare amazing. Uite alt exemplu de episod lacrimogen: Tell Me I’m Not Alone.
Disclaimer: Dacă faci deja terapie sau ești într-un proces de vindecare, s-ar putea să nu poți asculta foarte multe episoade fără să te afecteze, așa că you do you. Cam aici mă includ și eu.
Pentru a despărți podcasturile în categorii, respectiv nișe, nu m-am băgat în partea de human behavior – despre partea aia vorbim în februarie.
Spor la ascultat și dacă ai recomandări, vreau să le aud.