#MondayTalks: OPTIMEF

Avatar
februarie 27, 2017
6 min read

Începem seria #MondayTalks cu Optimef, cei ce au renăscut ceasul românesc din 1979 cu un design fresh, contemporan, dar cu o componentă românească.

Teaser-ul video cu Bogdan Costea & Andrei Morariu – despre cum ar descrie ei Optimef într-un singur cuvânt, ora preferată, din ce film ar putea fi desprins ceasul, cea mai bună decizie pe care au luat-o legată de brand și altele – mai jos:

Dissolved Magazine: Ce ne puteți spune despre istoria Optimef?
Optimef s-a lansat în anul 1979. Era un ceas electronic, modern, precis, fiabil după cum spunea o reclamă de la acea vreme. Concepția ceasului a fost o colaborare a întreprinderilor „Mecanică Fină” și “Optică Română” din București – de unde și denumirea acestuia: OPTI = “Optica Română” și MEF = “Mecanică Fină”. Au fost realizate 6 variante de carcase, 3 pentru ceasuri de damă, 3 pentru ceasuri bărbătești. Optimef a avut însă o istorie scurtă pentru că în cursul anului 1985 Mecanica Fină – București a lansat un model de ceas quartz cu motor „pas cu pas” sub denumirea Cromef. Modelele Cromef au reprezentat o etapă intermediară prin care s-a făcut trecerea de la varianta quartz digitală – Optimef către modelele mecanice Orex ce au fost produse începând cu noiembrie-decembrie 1985.

D.M: Cum arăta design-ul ceasului Optimef acum 40 de ani?
Optimef arăta ca un Casio clasic, un model care a redevenit celebru în ultimii ani. De aceea ne place să folosim tagline-ul Niște cool românesc. Din nou când ne referim la Optimef.

D.M: Cum de v-ați hotărât să “renașteți” brand-ul Optimef în locul începerii unui nou brand românesc, de la 0?
Suntem fani ai esteticii anilor 60-70-80 în general, și pentru că Optimef în momentul lansării era un ceas la modă (se încadra perfect în tendințele de design internaționale din acea vreme) ne-am dorit foarte tare relansarea lui în favoarea unui nume nou, tocmai pentru a atrage atenția asupra faptului că în România s-au făcut lucruri frumoase și bine gândite în perioada dificilă a comunismului.

D.M: Cum a început totul? Care au fost etapele prin care ați trecut? Cât a durat până când ceasul a ajuns de la idee la obiect?
Totul a pornit de la întrebarea: „Ce s-a întâmplat cu industria orologeră din România?”. Din acel moment și până când am ținut primul Optimef în mână au trecut 3 ani. În tot acest timp am înregistrat marca, am umplut carnețele cu desene, am făcut multe simulări 3D, am căutat producători, am vizitat producători, am trimis și am primit zeci de colete, totul culminând cu sosirea prototipului și apoi producția de serie.

D.M: Care a fost cel mai mare impediment de până acum?
Nu impediment, dar o provocare foarte mare a fost să lucrăm în paralel la mai multe proiecte pentru a putea finanța Optimef. O altă provocare a fost legată de cum poziționăm „noul” brand și de felul în care transmitem mesajul și entuziasmul nostru.

D.M: Care este conceptul de bază al ceasului de acum?
Am gândit noul Optimef ca o fuziune între trecut si prezent. Modelul Fărăzece are un design contemporan dar și o componentă românească. Design-ul cadranului e legat de felul în care citim de fapt ora. „E fără cinci / e fără zece/ e fără un sfert…”. Acest twist ne-a permis o distribuire atipică a indecșilor pe cadran. Ceasul devine astfel și un conversation starter. Ne-am propus ca fiecare model Optimef să aibă un twist. Vrem ca ceasurile noastre să spună o poveste, nu doar ora.

D.M: De ce ați început cu design-ul pe negru și auriu?
Black and Gold never gets old.

D.M: Care sunt planurile de viitor pentru brand-ul Optimef?
Planurile imediate sunt legate de dezvolatrea modelului Fărăzece. Vrem să oferim o gamă mai mare de variante. În același timp lucrăm la un model cu totul nou și la lansarea brandului pe plan internațional.

D.M: Pe site, la secțiunea “Viitor”, scrie următorul lucru: “Avem nevoie de ajutorul vostru ca să ajungem acolo.”. De ce fel de ajutor aveți nevoie și din partea cui?
Acolo înseamnă momentul în care vom reuși să producem ceasul în totalitate în România, iar ajutor înseamnă orice de la a răspândi vorba despre Optimef până la a cumpăra un Optimef.

D.M: Ce vreți să gândească oamenii atunci când văd pentru prima oară ceasul?
Am vrea în primul rând să creadă că e un obiect frumos, apoi să-și dea singuri seama de ce numerele sunt de două ori pe cadran, apoi să afle că e Optimef și o dată cu asta faptul că România a avut o tradiție în producția de ceasuri.

D.M: De unde pot fi cumpărate ceasurile în prezent?
Ceasurile sunt disponibile deocamdată online pe site-ul nostru și pe site-ul Molecule F. Cei care vor să le vadă pot face asta la Beans&Dots sau la Molecule F Concept Store.

D.M: Cine face parte din echipă până acum?

D.M: Ce sfaturi aveți pentru tinerii care vor să-și deschidă un business nou, fresh, în România?
Să se înarmeze cu entuziasm și răbdare. E mai important decât orice business plan.

Pe Optimef îi găsiți pe site-ul lor, Facebook & Instagram.

#Monday Talks este un proiect al Dissolved Magazine prin care ne propunem să vorbim cu fondatorii unor branduri locale mai mici sau mai mari, mai fresh sau diferite. Vrem să aflăm lucruri noi despre cei ce se află în spatele brandului, despre viziunea lor, produse și planuri de viitor. Pentru colaborări și sugestii, lăsați-ne un email la redactia@dissolvedmagazine.com
Categorii:
Avatar
Romina Banu

Romina e freelancer înnăscut. O găsești zilnic la Common Studio, un mic studio propriu unde face fotografie de produs și video. Pe lângă asta, se ocupă de Common House, un spațiu deschis ce reunește inițiative creative. În rest, bea prea multă cafea, cumpără prea multe plante, ascultă aceleași melodii pe repeat și are 578 de idei începute și neterminate în Notes.

Cele mai noi articole

I Read More

Teatruaugust 17, 2024

Ideo Idei 2024 – Interviu Alexa Tofan

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 11, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Bogdan Tulbure

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 9, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Ana Crețu

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 8, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu cu Ruxandra Bobleagă

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie