Regia: Claudiu Goga
Decor: Ștefan Caragiu
Costume:Liliana Cenean
Muzica: Valentin Luca
Asistent scenografie: Iulia Popescu
Eddie: Gavril Pătru
Bătrânul: Mihai Călin
May: Diana Cavallioti
Martin: Ioan Andrei Ionescu
Figurație: Camelia Moise
Ce convenții sociale se pot transgresa cu nonșalanță într-o iubire vulcanică? Vieți ținute cu disperare separat se pot amesteca și dizolva într-una singură? Câte trasee poți contura definitiv prin acțiunile tale? Cât tmp poți rămâne un spectator pasiv al poveștii tale, dar al celorlalți? Cât de nebun din dragoste alegi să fii? Alegi să fii nebun din dragoste sau îți este predestinat? Răspunsurile se îngrămădesc într-un spectacol de 90 de minute în regia lui Claudiu Goga, după piesa Nebun din dragoste a lui Sam Shepard.
Un pic după ora opt, pe scena din Sala Atelier a TNB, năvălesc poveștile de viață atipice a trei personaje, pentru a se derula într-un ritm nebunesc, explodând, într-un mod neașteptat, odată cu pronunțarea adevărului.
Cele câteva minute de așteptare, îți permit să inventariezi decorul și să pândești apariția actorilor. O cameră de motel din SUA. Un pat, o noptieră, un radio, o masă. Un balansoar de lemn la marginea încăperii. Întrezărești pe întuneric mișcările naturale ale actorilor care intră pe scenă și se îndreaptă spre locurile din care va trebui să-i surprindă aprinderea luminilor.
Bătrânul. May. Eddie. Martin
Eddie – tipul clișeu macho – încearcă să-și împace iubita, pentru a o convinge să i se alăture în viața nomadă pe care o duce. Dar venirile și plecările lui dictate de impuls, înșelatul care e o rutină cotidiană, o fac pe May să traverseze stări de independență și de supunere.
May – victima lui Eddie și agresoarea lui Martin – pendulează între a se scutura de orgoliu pe loc, a-i sări în brațe lui Eddi și a acționa conform memoriei care îi desfășoară un trecut recent deloc fericit.
Martin – tipul tăcut, înzestrat cu un repertoriu de gesturi demodate se grăbește să se supună la o simplă ridicare a tonului. Acceptă alegerile celorlalți fără a șovăi și ajunge să-și petreacă seara în camera de motel, uitând că a venit pentru a o scoate pe May la un film, care, bineînțeles, ar fi fost ales de ea.
Bătrânul – izolat în colțul de cameră – se leagănă în balansoar încruntându-se, mirându-se, zâmbind nostalgic. Din când în când, aruncă câte o întrebare către May și Eddie sau intră în cameră pentru a împărtăși o amintire care trezește doar accesele sale de râs. Reacțiile celorlalți sunt mereu decalate. Te-ntrebi dacă există cu adevărat? Dacă nu cumva e un narator implicat? Cine este bătrânul de fapt, dacă May își face bagajul sau nu, ce îi leagă pe May și pe Eddie atât de bolnav de strâns vei afla aproape de final.
Nebun din dragoste este un spectacol tensionat, ce îmbină neprevăzutul și ineditul poveștilor trăite de personaje construite în opoziție, de personaje care joacă, neobosit, roluri complet diferite în situații de viață similare.
De ce să nu ratezi Nebun din dragoste? Pentru că te-ai aflat măcar o dată într-unul din rolurile desfășurate pe scenă. Pentru că povestea ta va părea pentru 90 de minute infinit mai simplă. Pentru că vei pleca spre casă cu gândul să revii la spectacol, doar pentru a-l urmări pe bătrân, mai exact pentru a-l stalkeri pe Mihai Călin și răsuflând ușurat/ă, făcând o constatare rapidă a arborelului genealogic personal, știind că nebunia din dragoste se perpetuează genetic.