Nebunia iubirii, zisă şi Junun

Avatar
aprilie 24, 2016
2 min read

junun

Junun este produsul unei relaţii îndelungate, al unei colaborări intense și de succes dintre regizorul Paul Thomas Anderson și muzicianul Jonny Greenwood, cel din urmă realizând coloana sonoră pentru ultimele trei filme ale primului (Inherent Vice, The Master și There Will Be Blood). În mediumetrajul Junun, Anderson este novice din două puncte de vedere:

  1. Filmul este un documentar, gen inexistent până acum în filmografia sa. Junun aduce mai mult cu videoclipurile lui PTA, decât cu ce ne-a obișnuit până acum în materie de filme artistice: atent gândite, cu o imagine impecabilă și joc actoricesc de excepţie. Regizorul își schimbă de această dată abordarea faţă de subiecţii săi și nu se implică deloc în activitatea lor, ci își asumă o poziţie de spectator.
  1. Marchează prima oară când Paul Thomas Anderson renunţă la peliculă. Cu tot echipamentul video oprit în aeroport la aterizarea sa în India, el rămâne doar cu un camcorder și o dronă pentru toate zilele de filmare. Rezultatul este un documentar dinamic, care în comparaţie cu restul filmelor sale arată puţin neglijent, tinzând spre un stil laid-back și ludic.

Observând mai degrabă decât intervenind în poveste, abţinându-se de la a oferi o perspectivă subiectivă și de la a creea un context, filmul nu îţi oferă niciun backstory pentru personajele sale. Cu excepţia unor scene scurte în care le adresează protagoniștilor câteva întrebări despre longevivitatea muzicii în familiile lor, PTA se concentrează mai mult pe secvenţe aproape neîntrerupte în care aceștia, împreună cu Jonny, interpretează și înregistrează (într-un studio improvizat din castelul Maharajahului de Jodhpur) melodii de pe albumul ce împarte titlul cu cel al filmului. Aceste secvenţe alternează cu scurte cadre surprinse prin oraș, în care sunt urmăriţi protagoniștii în timp ce se plimbă pe străzile pieţelor și în timp ce își repară instrumentele, și panorame spectaculoase ale Rajahstanului.

Junun nu se ridică la calitatea celorlalte filme ale lui Paul Thomas Anderson, însă nici nu vrea să facă asta. E mai mult un exerciţiu, un experiment de a realiza un film care îţi transmite o stare și o energie specifică, fără a folosi prea multe informaţii și cuvinte. Junun lasă muzica să vorbească, te introduce în ritmul Orientului și se asigură că nu o să poţi sta locului pe scaunul de cinema.

Puteţi asculta albumul aici

https://youtu.be/wjHP0cH0VcE

Categorii:
Avatar
Ioana Bogdana

Cele mai noi articole

D Read More

Spotlightiulie 11, 2024

De treci codrii… descoperi Lumea

A fost o dată ca niciodată o Lume de Aici și o Lume de Dincolo și De treci codrii … o să-ți dai seama că […]

L Read More

Artă vizualăiulie 1, 2024

Lidya Phille (zisă și Luiza): Ce fac și de unde am venit

Înainte de toate ar fi bine să știți cine sunt. Numele meu este Luiza, dar online mă găsiți sub pseudonimul Lidya Phille. Am terminat un […]

C Read More

Spotlightiunie 2, 2024

Centrul Central sau Au câștigat cioacele (cu cap)

Take a shot de fiecare dată când se rostește un cuvânt care începe cu litera „C” & you’ll get wasted în primele 15 minute ale […]

F Read More

Teatrumai 22, 2024

Festivalul Aproape – un loc de intersecție între cultură și comunitate

Festivalul Aproape este un eveniment cultural organizat în mare parte de actori din Baia Mare, ce durează 8 zile și care a ajuns anul acesta […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie