Noi trei sau nimic, ceva mai mult decât un documentar

Avatar
august 1, 2016
3 min read

noi trei sau nimic

Dreptate, democrație, toleranță, iubire și familie, care trebuie să fie mereu, mereu împreună. Așa aș rezuma într-un rând filmul „Noi 3 sau nimic”, un documentar cu care își face debutul ca regizor Kherion (născut Nouchi Tabib). Un film documentar un pic diferit de altele, pentru că regizorul (care e și actor principal) este, în realitate, chiar fiul lui Hibat Tabib, adică personajul principal.

Hibat face parte dintr-o familie cu alți unsprezece frați, nu prea bogați, dar, înțelegem că destul de fericiți. Asta până când Hibat crește și începe să își dea seamna de nedreptățile Șahului (conducătorul Iranului), care are un regim nedemocratic. Participă la proteste și este arestat, alături de alți 3 frați ai lui. Toți îl urăsc pe șah și ar fi hotărâți să facă orice ca să fie înlăturat.

Asta până într-o zi, când este ziua Șahului și prizonierii sunt aliniați în curte și chemați pe rând să vină să mănânce o prăjitură în cinstea lui. Deși nu sunt de acord, ei știu că nu au ce face, așa că răspund la strigare și glumesc că măcar mănâncă prăjituri gratis. Eu așteptam cu sufletul la gură să văd ce va face Hibat. Și mare parte din mine a zâmbit cu gura până la urechi când am văzut că nu răspunde la apel, dar era și acea mică parte care mă făcea să vreau să mă duc și eu în spatele lui lângă ceilalalți deținuți și să îi spun, ca și ei, să mănânce naibii prăjitura, că nu contează, n-are nicio valoare, o să sufere degeaba dintr-o mândrie prostească.

Sigur că n-am avut dreptate, filmul mai că îți țipă în ureche că orice gest contează, să renunți nu e niciodată o soluție. Răzvrătirea lui Hibat e simbolul de care aveau nevoie și ceilalți, nu doar cei din pușcărie ci din toată țara.

nous trois ou rien

Hibat iese într-un final din închisoare, șahul e înlocuit cu altcineva la fel de rău și lupta continuă. Între timp o cunoaște pe Fereshteh, cu care se va căsători. Și ai crede că o soție și dorința de a o proteja îi va diminua actele de rebeliune, doar că Fereshteh e și mai hotărâtă ca el. Nasc un copil (Nouchi, adică actorul principal în realitate) și ea nici nu vrea să audă că Hibat ar putea să plece undeva fără ea sau băiatul lor, pentru că deviza ei în viață este că e mai bine să treci prin iad împreună cu cineva decât să fii în paradis de unul singur.

Așa că împreună participă la proteste, împreună se ascund, împreună fug prin munți și siguranța lor în fața atâtor pericole te umple de încredere pentru că ei sunt siguri că nimic nu îi poate opri, nici chiar când le mor prieteni, sau când trebuie să își lase familile în urmă.

Deși e foarte dramatic pe alocuri, filmul e deopotrivă la fel de amuzant, deoarece Kherion are un talent minunat să vorbească despre probleme foarte serioase în contexte amuzante și ușor de acceptat. Dacă prima parte a filmului a fost despre revoltă, a doua este despre educație și bunăvoință. O altfel de luptă, dar la fel de importantă. Și, orice ar fi, familia rămâne mereu pe primul loc.

nous trois ou rien

„Noi 3 sau nimic„ o să aibă premiera pe 5 august și vă garantez că merită să mergeți și voi să îl vedeți pentru că o să vă urmărească multă vreme și pentru că e foarte important în perioada asta să înțelegem de ce trebuie să protestăm întotdeauna împotriva nedreptăților.

Categorii:
Avatar
Melissa Antonescu

Melissa e fotograf, videograf și scriitor ocazional de articole. Face poze într-un mic studio, First Floor, lucrează la prea multe lucruri odată și e la curent cu bârfele din lumea filmului. În timpul liber scrie scenarii pentru filme ipotetice, visează să facă animații stop motion, salvează rețete de prăjituri ca să uite de ele și se relaxează făcând inventarul bibliotecii sale.

Cele mai noi articole

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

C Read More

Teatrufebruarie 26, 2024

Copii în haine de adulți – SF (SUPER FRAGIL) la Teatrul Excelsior

Mi se întâmplă rar ca la finalul unui spectacol să mă ridic în picioare la aplauze, gândindu-mă „Mai vreau. De ce s-a terminat?”. Trăiesc însă […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie