Prima ediție a festivalului de jazz de la Smida a avut loc în perioada 19-21 august și a fost o oază de relaxare pentru toți cei care au participat.
Sâmbătă la amiază, undeva în vârf de munte, mai exact la Smida, doar câteva zeci de persoane mișună pe la festival. Unele își fac tatuaje cu henna, altele învață cum să facă ceaiuri aromate din ingrediente naturale, iar altele pur și simplu stau și se relaxează pe baloți de fân. În fundal, o formație face probă de sunet, și ritmuri de jazz încep să se ridice prin aer.
O furtună se pregătește încet, iar pe măsură ce furtuna se apropie, oamenii încep să iasă din corturi. Mirosul de mâncare și muzica i-au scos din ascunzători. Nu par a fi deranjați nici de vânt, nici de ploaie. Până seara, s-au adunat sute de oameni. O primă ediție extrem de reușită, cu organizare bună, care a atras oameni de toate vârstele. Am putut vedea cupluri de oameni în vârstă, eterni îndrăgostiți savurând muzica, dar și copiii care pictau cu patimă ceea ce vedeau prin ochii lor inocenți.
Era nevoie de un astfel de eveniment, care să adune oamenii la relaxare și muzică de calitate. Să uite pentru câteva zile de stres și de muzica comercială. Fiind prima ediție, intrarea a fost liberă, pentru ca, în ciuda acestui lucru, Smida Jazz Festival să fie în topul preferințelor în ceea ce privește festivalurile din această vară. De asemenea, organizatorii au pus la dispoziție autobuze care să parcurgă drumul de la Cluj-Napoca în Smida și înapoi.
Asociația Transylvania Cultural Developement au făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește organizarea. Foodcortul a fost complex, cu multe feluri de mâncare, printre care și multe posibilități pentru vegetarieni, la prețuri bune, în comparație cu alte festivaluri. De asemenea, prețurile la băuturi, atât alcoolice cât și nonalcoolice erau aceleași pe care le găsim, spre exemplu, în localurile clujene. Parcarea a fost aproape de zona în care se desfășura acțiune, însă puțin cam mică. Probabil organizatorii nu se așteptau la atât de mulți iubitori de jazz și natură.
Pe cei care au ”jazzuit” la Smida i-au încântat atât trupe românești, cât și din străinătate: Ilhan Ersahin’s Istanbul Session (Turcia), Essential Notes (Satu-Mare), Arcuș Trio (București), Loop Doctors (Ungaria), Sebastian Spanache Trio (Timișoara) și mulți alții.
Participanții au avut de asemenea posibilitatea să participe la cursuri de yoga, ateliere de henna, să meargă în drumeții, să se relaxeze în hamace, să citească, dar și să învețe despre ciupercile ce pot fi găsite în pădure. Multe activități și frumoase au completat atmosfera care parcă striga din toți plămânii ”relaxare!”.
fotografii de Bianca Tămaș