La Retrospectiva Anonimul 2024, care a avut loc în București la început de septembrie, s-a văzut și cel mai nou film al lui Emanuel Pârvu, Trei kilometri până la capătul lumii. Filmul a primit premiul Queer Plam la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo și reprezintă propunerea României pentru Premiile Oscar.
La TIFF n-am ajuns să văd filmul, nici la Sfântu Gheorghe (la Anonimul), așa că retrospectiva organizată la București a fost momentul oportun – 7 proiecții la pachet cu un Q&A alături de echipa de producție a filmului și o parte din distribuție (eu i-am prins pe Ciprian Chiujdea și pe Ingrid Micu-Berescu). Sala a fost arhiplină, iar filmul s-a bucurat de spectatori de diferite vârste, foarte curioși să afle poveștile din spatele ecranului.
Filmul spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani dintr-o familie cu venituri modeste, întors acasă (în Deltă) între terminarea liceului și admiterea la facultate. Ceea ce părea a fi o vară liniștită și plictisitoare, la doar trei kilometri de locul de vărsare a Dunării în Marea Neagră, se transformă într-un carusel de violență, ură, frică, iubire, încredere și acceptare. Veridicitatea absolută a situației pe care filmul o propune este, cu siguranță, șocantă. Cu toții știm că lucrul ăsta se poate întâmpla oriunde, chiar și într-o comunitate urbană și nu atat de izolată precum cea din Sfantu Gheorghe (acolo unde este plasată acțiunea și unde s-a turnat și o parte din film, restul secvențelor fiind filmate în Dunavăț).
În afară de Adi (Ciprian Chiujdea), toate personajele par că se încadrează în tipologii bine definite, iar acest lucru sporește veridicitatea acțiunii. Fie că vorbim de oameni simpli, de la țară, precum părinții lui Adi (Laura Vasiliu și Bogdan Dumitrache), polițistul tipic (Vlad Brumaru) sau de înstăritul Zențov (Richard Bovnoczki), fiecare personaj devine exponentul unei anumite tipologii, puternic influențată de factori sociali, culturali și economici, care dictează modul în care gândește și acționează.
Orientarea sexuală a personajului principal este catalizatorul întregii acțiuni, însă filmul nu se rezumă doar la explorarea acesteia. Cu un scenariu foarte bine scris, bucurându-se de accente comice subtile și bine dozate, Trei kilometri până la capătul lumii portretizează o comunitate rurală profund dominată de influențe religioase, fără a o condamna însă. Filmul reușește să nu dea verdicte sau să arate cu degetul, ci, mai degrabă, să funcționeze ca o invitație la reflecție pe marginea unor teme care scindează societatea contemporană.
Poți vedea și tu Trei kilometri până la capătul lumii în cinematografele din toată țara începând cu 11 octombrie. În distribuție îi vei regăsi pe Ciprian Chiujdea, Laura Vasiliu, Bogdan Dumitrache, Ingrid Micu-Berescu, Valeriu Andriuță, Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru, Radu Gabriel și Vlad Ionuț Popescu. Filmul este produs de FamArt Production și distribuit în România de Independența Film.
P.S: Nu pot să zic decât atât: Hey, Alexa, play Frații Pește!
Credit foto: cinemagia