Șteff Chelaru la Ideo Ideis #18 – Entuziasmul adolescenților mă încarcă pozitiv

Avatar
august 15, 2023
6 min read

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr își serbează anul acesta majoratul. Cu ocazia împlinirii celor 18 ani în centrul comunității din Alexandria, unde vară de vară festivalul reunește trupe de adolescenți din toată țara, am stat de vorbă cu o parte dintre trainerii și mentorii ediției de anul acesta. Printre ateliere, spectacole și proiecții, ne-am strâns la Conciato (restaurantul-navă mamă al festivalului) și am povestit despre relația lor cu Ideo Ideis de-a lungul anilor, despre workshop-urile pe care le coordonează și despre cum reușesc să facă lumea să semene cu ei. 

La Ideo Ideis#18, Șteff Chelaru este trainer la „Atelierul de costum – modă” (arte alăturate).

Daria Ancuța: Șteff, cum ți s-au intersectat ție drumurile cu Ideo Ideis? Care e povestea ta cu festivalul?

Șteff Chelaru: Am venit la Ideo Ideis  pentru prima dată în edițiile VI și VII cu trupa din care făceam parte atunci – DramaClub Botoșani. Țin minte că trainerii noștri au fost Vlad Logigan și Alin State. Între noi fie vorba, atunci exista o rivalitate foarte puternică între trupele din oraș – DramaClub și Atelierul de Teatru. Din ce văd acum, copiii se înțeleg mult mai bine și competiția asta dintre ei s-a transformat în ceva pozitiv. Când eram în liceu, festivalul nu avea un program atât de încărcat, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe activități. 

Într-una dintre ediții, când festivalul încă avea structură de competiție, am câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare. Jucam un personaj comic, un fel de barbar. Eu eram firavă, aveam părul creț și foarte, foarte lung și trebuia să mă lupt cu colegii mei, care erau de două ori mai mari decât mine. Era haos, dar lumea s-a distrat și a râs. 

Apoi, pentru o perioadă lungă nu am mai avut contact cu festivalul. Anul trecut mi-a scris Sorina Ștefănescu (directorul artistic al festivalului) și mi-a propus să devin scenograful Ideo Ideis. Asta se întâmpla cu o lună înainte de începerea festivalului și, inițial, am crezut că glumește. Dar am făcut cumva și m-am descurcat cu timpul foarte scurt pe care l-am avut. Cel mai mult timp l-am petrecut făcând decorul de mână. Am avut noroc că am avut echipa de producție în spate. Nu știam orașul, festivalul îmi părea brusc extraordinar de complex și mă simțeam puțin pierdută. Dar a ieșit totul foarte bine și m-am reîntors anul ăsta. Mă bucur că am ocazia să coordonez primul atelier de costume din istoria Ideo Ideis. Dacă va decurge totul așa cum mi-am propus, mi-ar plăcea mult să pot reveni în anii următori. 

Daria Ancuța: Am asistat astăzi la atelierul tău și adolescenții par, într-adevăr, fascinați. 

Șteff Chelaru:  Da, astăzi au fost foarte implicați. Ieri, în timp ce le prezentam partea de teorie, erau puțin mai moleșiți, mai dezinteresați. Azi nici nu au vrut sa ia pauză de masă, erau atât de prinși încât n-au vrut să se oprească. La finalul festivalului, plănuim să organizăm o expoziție cu tot ce au lucrat în cadrul atelierului. 

Sorana Gurău: Cred că te prinde foarte tare ca adolescent atmosfera de atelier. Și, spre deosebire de atelierele de teatru unde rezultatele nu sunt materiale, de aici vor pleca acasă cu ceea ce au lucrat. 

Șteff Chelaru: Da, prima întrebare pe care am primit-o de la ei a fost dacă pot păstra costumele pe care le lucrează aici. Chiar nu mă așteptam să îi prindă atât de tare lucrul. Fiecare dintre ei a primit trei cămăși albe, simple, din care trebuie să creeze o singură piesă, folosind doar materialul cămășilor. Ați văzut și voi cu ce propuneri veneau, cât de energici au devenit când au pus mâna pe materiale. La început de abia vorbeau, iar spre final am fost bombardată cu întrebări. Ca trainer, încerc să păstrez un echilibru între a le permite să fie creativi, a nu le tăia elanul, și a putea rămâne în limitele bugetului primit. Și încerc să îi încurajez să încerce lucruri pe care nu ar îndrăzni să le facă în alte contexte. Am descoperit niște adolescenți extraordinar de talentați și de inventivi.

Sorana Gurău: Ce lecții crezi că reușești să înveți de la ei?

Șteff Chelaru: Este primul atelier pe care îl coordonez și simt că e o experiență la care trebuie să mă adaptez. Recunosc, ieri după ce am plecat de la atelier, am avut nevoie de câteva momente ca să mă pot aduna. M-am simțit puțin lipsită de energie, dar ăsta nu este un lucru rău. M-am implicat foarte tare și am simțit oboseala doar după ce am plecat. 

Ce am învățat de la ei este greu de pus in cuvinte. Momentan, încerc să îi înțeleg, să îi observ cu adevărat. Au atât de multă dorință de nou și nu știu cum să răspund tuturor nevoilor pe care le au, dar încerc să dau tot ce am mai bun. O să mai am nevoie de timp ca să pot trage o concluzie, momentan mă bucur de entuziasmul lor, care mă încarcă pozitiv. 

Sorana Gurău: Hai să vorbim puțin și despre sloganul ediției de anul ăsta – Faci lumea să semene cu tine. Cum simți că se reflectă în viața ta de zi cu zi, în munca ta?

Șteff Chelaru: În ultimii patru ani, viața mea a însemnat doar asta – evenimente, expoziții, scenografie, decor, costume, instalații. Orice pun în lume are o bucată din mine și asta cred că o să se vadă și în lucrările adolescenților din atelier. Tot ce facem ne reflectă într-o oarecare măsură. Și îmi place să cred că, în spatele fiecărui proiect în care m-am implicat, se află puțin din mine. Sper că se simte asta. 

Daria Ancuța: Pe final, am pregătit o provocare pe care vrem să o lansăm fiecărui trainer. Pentru că Ideo Ideis își serbează majoratul anul acesta, vrem să te rugăm să împărtășești cu noi o amintire de la propriul tău majorat. 

Șteff Chelaru: Eram în clasa a XII-a și țin minte că petrecerea a avut 70 de invitați. Nu m-am simțit neapărat în centrul atenției, a fost o petrecere pentru noi toți, pentru mine și prietenii mei de atunci. De exemplu, acum, când am împlinit 30 de ani, m-am simțit mai importantă, am simțit că petrecerea e pentru mine. Dar atunci a fost diferit, cred că și vârsta e una la care vrei să fii înconjurat de mulți oameni. Nici nu știu dacă am poze de la majorat. Până și tortul a fost cumpărat în ultimul moment. Era 27 decembrie, toată lumea era în vacanță. Ninsese enorm de mult, dar noi eram îmbrăcați frumos, de ocazie. Când am ieșit din restaurant, înainte să plecăm acasă, nu ne-am putut abține și ne-am bătut cu bulgări. A fost foarte amuzant. 

Șteff a absolvit Moda la Facultatea de Arte Decorative și Design UNARTE București, licență și master, și Scenografie la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, în 2022. Are în desfășurare proiecte ca „Medeea”, la Teatrul Mic, București (r. Vlad Massaci), și „Documentar”, la Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe (r. Dragoș Mușoiu).

Sursa: https://www.ideoideis.ro

Credit foto: Ioana Alexandra Tătar, Alexandra Iftime, Larisa Baltă, Matei Bumbuț

Categorii:
Avatar
Daria Ancuța

Daria este studentă în anul III la UNATC, la specializarea Teatrologie – Jurnalism teatral. Cutreieră țara în lung și-n lat, de la un spectacol la altul. Scrie piese de teatru și colaborează cu reviste precum Scena.ro și Teatrul Azi. Are o bănuială că supraviețuiește pe entuziasm și multă, multă curiozitate pentru poveștile oamenilor din jur.

Cele mai noi articole

D Read More

Artă vizualămai 7, 2024

“Doar cu tine” în căutarea copilului interior

Proiectul meu, Doar cu tine, este o carte care are ca scop conștientizarea sinelui prin întâlnirea cu copilul interior, sub forma unei povești fantastice. Cele […]

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie