Stickerele sunt peste tot. Laptopul meu e plin, la fel și agenda, pereții de la facultate, stâlpii și spatele panourilor de circulație, bănci, geamuri, oglinzi. Și, pe bună dreptate, de ce n-ar fi? Singurul loc unde nu am văzut stickere până acum a fost într-o expoziție special făcută cu acest scop.
Sticker Attack este un eveniment care-și propune să strângă la un loc creații de la ilustratori, graphic designeri, companii sau ONG-uri și să le pună la loc de cinste, undeva unde nu te-ai aștepta să le vezi: într-o expoziție. Dacă te încadrezi într-una dintre categoriile de mai sus, poți trimite câteva mostre la Magazinul FUNRIDE (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5, bloc C, parter, București). Toate stickerele trimise vor fi expuse în cadrul evenimentului.
Ok, bun. Acum urmează partea și mai mișto. Sticker Attack este powered by NERV și susținut de Printoteca. Cu alte cuvinte, pentru fiecare din primii 100 de pasionați de grafică ce nu au resursele necesare sau nu știu unde să-și printeze stickerele, Printoteca va oferi, gratuit, jumătate de metru pătrat de stickere.
Deadline: 30 aprilie, 23:59. Regulamentul poate fi consultat aici.
Am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă promovarea prin intermediul stickerelor și de ce ar fi mișto să faceți și voi asta, așa că am început să punem întrebări în stânga și-n dreapta. Ne-au răspuns Stickers of Bucharest și Serebe. Stickers of Bucharest a început ca o joacă, dintr-o pasiune personală pentru stickere a Patriciei Bîea. Ea, împreună cu cei ce i s-au alăturat între timp, colecționează, fotografiază și ne dezvăluie stickerele din București și încearcă să afle și care sunt autorii lor. Serebe face ilustrații, desenează, face stickere, jucării și alte obiecte handmade și probabil i-ați văzut picturile de pe pereții din București cel puțin o dată.
Pentru mine stickerele sunt una dintre cele mai simple metode de a mă promova. Sunt așa, out there. În prima fază pui pe hârtie tot ce-ți trece prin minte și apoi le cauți un suport smooth cât mai vizibil. Trebuie să recunosc că nu am avut prea multe sesiuni de stickereală și de cele mai multe ori ilustrațiile mele lipicioase dispar negreșit. Îmi place să cred că vin „colecționarii” în urma mea și le cojesc dibace de pe toate burlanele, semnele de circulație și panourile electrice. Ce nu lipesc pe afară, pun în pachete și vând pe la târguri, expoziții și festivaluri. Așa mi-am și dat seama că lumea le apreciază. Pe scurt, mulțumesc străzii pentru expunere și jur solemn să ies mai mult la lipit.
– Serebe
Stickerele sunt un mediu de promovare non-intruziv. Oamenii nu le cosideră ca atare. Uite, de exemplu, stickerele din băile din baruri. Îți plimbi ochii pe pereți aiurea și inevitabil privirea ți se va opri pe stickere sau pe scrisurile de pe pereți. Pentru artiști, partea cea mai bună la stickere e că poți să îți expui creația oriunde dorești tu. Cineva sigur o s-o vadă si o s-o aprecieze. Poți să faci cadou un sticker și peste cinci ani să-l vezi lipit într-un alt oraș. Îmi place să cred că se întamplă asta. Mi se par utile ca metodă de promovare pentru că, dacă reușești să le faci destul de eye-candy sau interesante pentru ceilalți, ei ți le vor răspândi mai departe. Nu tu. Tu doar le arunci acolo. Dacă prind, promovarea se mută mai departe, în mâna celui care a apreciat stickerul.
– Stickers of Bucharest
Îmi place că oamenii le colecționează. Indiferent de vârstă sau ocupație, mulți sunt hoarderi de stickere. Pe laptop, pe mobil. Pe birouri. Și mi se pare mișto faptul că mulți artiști, în special cei care cochetează cu street art-ul, încep cu stickerele. Desene făcute pe hârtie și apoi printate pe autocolant. Așa începe dragostea pentru stickere.
– Stickers of Bucharest
♦ Sticker Attack va avea loc pe 13 mai, pe terasa Expirat (strada Constantin Istrati, nr 1), începând cu ora 16:00 și se va continua cu un afterparty în Sala Compresoarelor, provided by Worst.
♦ Intrarea la expoziția de pe terasă este liberă.
♦ Participanții la eveniment vor avea ocazia să-i cunoască pe o parte dintre artiștii care vor avea stickere în expoziție.
♦ Vor fi suficiente stickere de luat acasă pentru toată lumea.
♦ Ulterior evenimentului, va apărea un album tipărit cu o parte dintre stickerele trimise. Acesta va include o descriere a evenimentului, cele mai apreciate design-uri și numele autorilor. Albumul va fi trimis către bibliotecile facultăților de artă, hub-uri creative și către diferiți promotori ai artei și culturii urbane.