,

Super 2019: Ce se vede la Super?

Avatar
iunie 12, 2019
5 min read

Mai e foarte puțin până când festivalul de film Super revine cu cea de-a șaptea ediție, gata să proiecteze de-a lungul a 4 zile 17 filme din competiția sa națională și încă 22 de scurtmetraje din peste 12 țări, toate făcute de adolescenți. Cu renume în țară printre festivalurile de film tânăr, Super 2019 dorește încă odată să depășească așteptările prin proiecțiile atent selecționate, diversele evenimentele găzduite și petrecerile sale. Fie că ești pasionat de artă tânără, video-poeme, ori doar vrei sa vezi ceva fresh, săptămâna asta Super te primește cu brațele deschise. În cazul în care încă nu ești hotărât dacă să mergi sau nu între 12 și 16 iunie la Cinemateca Eforie la festival, să vezi ce mai creează adolescenții, noi am făcut o selecție care să te motiveze să cumperi de acum bilete !

Competiția națională Super 2019

Puști, pistoale și smardoială

PPS e un scurtmetraj despre puterea banilor și răzbunarea de cartier. Tony Berceanu e cel care dă tonul în lumea armelor și a stupefiantelor, însă asta îi câștigă dușmani la fel de bine antrenați. Filmul are ceva din new wave-ul autohton, multă lumină stroboscopică și still-uri demne de ecran mare. Povestea lui Tony e desprinsă din definiția creștinului care-și face o cruce înainte să mai tragă o linie, iar filmul face o treabă bună în a-l proiecta în profunzime pe protagonist în mintea privitorului, fiind imposibil ca după ce ai ieșit din sala de proiecție să-i uiți cămașa ciclam cu guler ridicat.

super 2019The yellow black-dotted flamingo

E un film făcut de Andrada Bercioiu care amintește de o bomboană Bucuria în staniol de culoarea lămâiței, și care se joacă (de-a dreptul) cu ideea unui flamingo galben cu buline negre, promovat precum un medicament salvator, ca remediu al plictiselii crunte.

super 2019You first

Filmele horror nu sunt pentru toată lumea, însă scurtmetrajul acesta de Luca Ștefan Vasile Berde e exact despre friciile alea pe care le avem cu toții când suntem singuri (sau nu chiar) acasă, așa că nu trebuie să-l ratezi. Cu un peștișor dubios, un lightwork excelent și o coloană sonoră immersive, You first te ține în priză cu ușurință până la final și o să te facă să adormi mai greu de acum încolo.

super 2019Paște ploaia

Anca Radu (r.) te trimite acasă la bunici, la țară, să simți tot ce n-ai mai simțit de multă vreme. Emoția e lucrul la care se pricepe cel mai bine Paște ploaia, lucrând ca un jurnal vizual ce documentează câteva ore alături de bunici, ouă piersăcii și praful ridicat de ploaie de pe prispa casei, pe care aproape că-l miroși prin ecran.

super 2019Luminița

Un scurtmetraj tragi-comic, Luminița e despre modul în care o mamă și fiul său văd lumea și cum preconcepțiile părintești îi pot afecta pe cei din jur. Filmul surprinde într-un cadru continuu momentul în care adolescentul „petrecăreț” al familiei se întoarce acasă după o noapte lungă și câteva decizii alimentare greșite mai tărziu, unde mama sa îi transmite dojenile de rigoare și încearcă să-l trateze cu remedii băbești.

R6965

R6965 e o capsulă a timpului sub formă de scurtmetraj, de Sara Pongrac și Dragoș Mîndrilă, tras integral pe peliculă de 35 mm, ce surprinde călătoria cu trenul între Anina și Oravița, cel mai vechi traseu feroviar de la noi din țară. Cu cadre ce amintesc de alte secole și care aduc o nostalgie palpabilă, filmul ilustrează exact genul de emoție pe care acest tip de călătorie te-ai aștepta să îl aibă.

super 2019

Competiția internațională Super 2019

A Pair Of Horns On A Female Homo Sapiens

Un film venit tocmai din Iran (r. Saleh Kashefi) care prezintă șirul evenimentelor dintr-o zi obișnuită pentru o adolescentă. De la priviri lungi iscoditoare și refuzuri nefondate, până la remarci dure și rău-voitoare, protagonista face slalom printre agresiuni, care par a fi devenit rutina zilnică. Saleh Kashefi vrea să atragă atenția asupra modului în care aspectul fizic a devenit cea mai esențială caracteristică a femeii și cum asta distruge viețile a mii de tinere.

Pliashka

Yegor Bondarenko a creat o animație care vorbește despre așteptările, fricile, dar mai ales dorințele unei sticle, la fel de palpabile și emoționante ca cele umane. De la momentul fabricării până la cel al utilizării, urmărim povestea unei sticle de bere care își dorește să își depășească menirea și să devină o vază, la fel ca noi toți.

super 2019

Categorii:
,
Avatar
Luisa Balaban

Cele mai noi articole

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

C Read More

Teatrufebruarie 26, 2024

Copii în haine de adulți – SF (SUPER FRAGIL) la Teatrul Excelsior

Mi se întâmplă rar ca la finalul unui spectacol să mă ridic în picioare la aplauze, gândindu-mă „Mai vreau. De ce s-a terminat?”. Trăiesc însă […]

A Read More

Spotlightfebruarie 23, 2024

A discuta sau a nu discuta? Bujor la Teatru Dramatic Fani Tardini Galați

Aceasta-i întrebarea pe care o ridică spectacolul Bujor, regizat de Leta Popescu la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, în cadrul PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie