,

Un adolescent intră într-o galerie. SYT

Avatar
decembrie 22, 2017
8 min read
syt

Când am început prima dată cu fotografia, când eram mai mică, nu eram conștientă de conceptul de „a dărui’’ celorlalți puțin din gândurile mele. Când am crescut, credeam că îmi voi trăda lucrările, rupând o bucată din mine și oferind-o la disecat, publicului. La Showcase of Young Talent (SYT) nu am mai simțit apăsarea asta grea în piept. În prima seară eram oase și emoții; de parcă cineva, înainte, mă prinsese într-o cutie, m-a agitat și pe urmă mi-a dat drumul în mijlocul mulțimii de ochi ce priveau lucrările expuse. Am reușit să mă detașez de Andreea cea obișnuită, dură și nemiloasă cu tot ceea ce-i nasc mâinile și sufletul când fac dragoste spirituală la ore neștiute de mintea umană. Am învățat să fiu om, am învățat că există oameni frumoși, de care personal m-am îndrăgostit, oameni cărora le pasă. Și ce mai valorează acest verb în zilele noastre? La SYT a reprezentat nucleul festivalului. Gândiți-vă și voi (căci eu nu pot transpune un sentiment complet în carcasa unor cuvinte) cum este să vă treziți dimineața și să știți că o mână de oameni, tineri și ei, se gândesc la tine și organizează un festival pentru tine? Tu, copilu’ ăla supărat că te-ai certat cu profesoara X și ieși din școală complet dezamăgit și dezarmat într-o lume în care și aerul reprezintă o armă? E frumos, nu-i așa? Este. Vă invit cu drag să aplicați și să susțineți aceste inițiative complet necesare pentru tinerii care își doresc prin toți porii să facă artă.

syt
Andreea Cristea, Iertare

Câțiva participanți dragi mie și-au spus părerile despre SYT și, cred eu, vă vor convinge că sunteți fraieri dacă nu încercați:

Sara Pongrac

SYT a fost pentru mine, încă de la 5 dimineața, unul dintre cele mai tari festivaluri pentru adolescenți de până acum și totodată prima expoziție unde am avut lucrări. Am fost aleasă la SYT Photo și la SYT Shorts, așa scria pe badge. În realitate, era ca și cum participam la toate secțiunile, pentru că vorbeam cu adolescenții din fest: de la teatru, music și visual arts; mă făceau sa mă simt în aceeași categorie cu ei. Nu erau diferențe; toți eram un grup mare de artiști. Nu eram muzicieni sau fotografi; eram niște tineri care au cumpărat vin stricat de la alimentară și și-au povestit amintirile în Parcul Icoanei la 2 noaptea. Curatorii de la secțiunile Photo și Shorts­ (Andrei Pungovski și Adrian Sitaru) sunt oameni foarte faini de la care am avut ce învăța. SYT Talks m-au ajutat foarte mult. Anul viitor, probabil voi aplica din nou, dar de data aceasta la Visual Arts și Teatru. Vreau să încerc lucruri noi.

syt
Sara Pongrac, Rușinea

Alex Petrican

Ajuns acasă, cu gândurile încă fresh în minte și cu mai multe ore de somn, pot spune că SYT m-a luat foarte tare prin surprindere. Am aflat relativ târziu de înscrieri și cred că mi-am trimis lucrările în penultima zi înainte de deadline. Am încercat să-mi fac research-ul cât mai repede cu putință pentru a-mi face o idee despre ce înseamnă tot festivalul. Fiind un concept nou pentru mine, nu eram sigur ce așteptări ar trebui să-mi fac, așa că…nu mi-am făcut așteptări mai deloc. Am plecat de acasă: cu trenul, un mix de emoții/entuziasm și un semn de întrebare. Am fost încântat să observ cât de multă energie a fost investită în oameni în cadrul SYT. Întreaga experiență a fost conturată de o atmosferă prietenoasă, cu oameni creativi și un mediu degajat în care nu puteai decât să te simți inspirat. Mă uitam în jur și mă simțeam cumva privilegiat să mă aflu în mijlocul unui grup așa divers. Toată lumea transpira talent acolo – and oh boy did we sweat – la nivelul la care nici nu știam unde să mă mai uit și cu cine să mai vorbesc, să mă asigur că profit și asimilez cât mai mult din moment. Peste toate, festivalul a fost o experiență esențială de care nu știam că am nevoie. Organizarea a fost exemplară. Echipa a fost de ajutor, expoziția aranjată eficient, evenimentele prezentate cu entuziasm, comunicarea activă și un sentiment general că ești apreciat era cumva mereu prezent. Nu știu câți oameni au trecut prin expoziție de-a lungul celor trei zile, dar am fost luat prin surprindere de cantitatea de feedback primită în timpul festivalului. În felul ăsta, totul a căpătat o lumină oarecum intimă, luând în considerare câți oameni au trecut prin fața gândurilor mele, prezentate acolo, goale, pe perete și câte interpretări am auzit în micile dezbateri în fața colajelor. Spre bucuria mea, reacția a fost foarte bună și cei care m-au abordat păreau impresionați de ce am expus. Cred că ăsta a fost un mare pas în față pentru mine. Am terminat SYT cu un sentiment foarte fain. Am cunoscut oameni geniali, am dezbătut teme controversate la ora 6 dimineața, am luat parte la primul meu party cu manele și am rămas cu niște prieteni neașteptați.

syt
Alex Petrican, C-O-N-SCI-O-US

Irina Artenii

E cam bine că se întâmplă asta, că există SYT. Când vezi oameni real interesați de ce fac, de a crea, de a-și manifesta „apucăturile” artistice parcă-ți vine să tragi de tine și să nu mai amâni. E foarte constructiv să ai lucrările expuse într-un spațiu civilizat, să ai un public care să te asculte, să te vadă la vârsta asta. Prinzi curaj. Discuțiile cu curatorii și întâlnirea cu toți participanții îți dau un soi de vreau să fac mai mult și e important să fii încurajat și pe partea asta. Nu toți mergem la olimpiade și e perfect normal să nu. Mai ales când investești timpul tău în ceva unic.

syt
Irina Artenii, Băile Herculane

Aleksandra Petrov

Expoziția de la SYT de anul acesta m-a făcut să fiu mai mândră ca niciodată până acum de lucrările mele. Este clar că nu fotografiez ca să expun neapărat sau să câștig diferite concursuri, dar este cu siguranță o confirmare că ești pe drumul cel bun și acest lucru îți priește. M-am simțit foarte bine când am auzit că fotografiile mele vor fi expuse in cadrul festivalului acesta, în capitală. Festivalul, în sine, a fost de calitate și nu părea a fi unul care promovează amatori, deoarece tinerii artiști pe care i-am întâlnit acolo, depășeau granițele amatorismului. Se vedea clar că toți participanții se dedicau artei din toata inima. Pentru mine, acest festival a însemnat și reuniunea cu persoanele dragi pe care le-am cunoscut la atelierul Let’s go digital din cadrul TIFF. Totodată, m-am bucurat să cunosc persoane noi, să interacționez cu oameni pasionați și deschiși pentru orice discuție. Din toate vizitele mele în capitală, Bucureștiul părea cel mai frumos acum, în perioada SYT-ului.

syt
Aleksandra Petrov, Ursuz

Patricia Suciu

Când vii dintr-un oraș mic și aproape uitat de lume, să participi la evenimente de genul, e o plăcere. Dar SYT-ul a fost ceva mai mult. Organizatorii și curatorii? Nota 10 din partea mea. Voluntarii? Super tari și pe același film cu noi. Tinerii artiști? Super! Parcă nu-mi mai este așa de frică să înfrunt viitorul când știu că suntem colegi de generație.

syt
Ștefan Iordache, Patricia Suciu, Sara Pongrac – Pixu’, Fata și Maneaua

Ștefan Iordache

SYT ar trebui să fie peste tot, în fiecare oraș. Dacă toți colegii noștri de liceu ar vedea ce facem noi, poate am schimba ceva în viitorul nostru. Până la urmă, unul dintre scopurile artei este de a sensibiliza oamenii – și o lume sensibilă este o lume mai bună. Nu îmi pot dori decât să apară din ce în ce mai mult public. SYT este cel mai tare pentru că, aici, toată lumea se ia în serios. Manifestările de acest gen sunt foarte importante într-o bucățică de lume în care educația cinematografică este zero și în care suntem manipulați zilnic prin audiovizual. Deci, de acum încolo, este de datoria ta, cel care citești asta, să le explici oamenilor din jurul tău de ce sunt importante anumite lucruri. De aici începe totul.

syt
Ștefan Iordache, Patricia Suciu, Sara Pongrac – Și planetele filosofează

Diana Smeu

La SYT m-am simțit foarte albastră. Nu albastrul ăla trist, ci albastrul ăla calm, pe care l-am simți cu toții dacă, spre exemplu, am trăi infinit. A fost totul foarte intim. Când am avut proiecția scurtmetrajului cu care m-am înscris, aveam impresia că vizionam filmul alături de prietenii ăia cei mai buni. Atunci când am văzut prima oară expoziția, mai că eram la mine într-o sufragerie supradimensionată. Plus de asta, cel mai tare lucru despre SYT – că adună artele împreună și adolescenții care le fac – este chiar unul dintre cele mai mișto inițiative de proiect ever. Să nu mai zic de faptul că Adrian Sitaru, curatorul SYT Shorts, mi-a spus să-i dau cerere de prietenie că să-mi trimită mai apoi niște exerciții video de când era el la început. Ce să-ți mai dorești?!

syt
Diana Smeu, Iaurt pe Balcon

SYT (Showcase of Young Talent) este gândit ca un cadru complex de prezentare și punere în valoare a portofoliilor unora dintre cei mai talentați tineri creatori liceeni. Proiectul își propune radiografierea „pieței” de artiști adolescenți (14-19 ani) și identificarea de noi talente, cu scopul de a le promova și a le oferi experiențe și oportunități de dezvoltare.

A doua ediție SYT a avut loc între 15 și 17 septembrie la Rezidența BRD Scena9 și Point. Timp de trei zile, 90 de tineri artiști de liceu din toată țara au expus, performat și concertat pentru publicul prezent.

*Imagine cover: Sara Pongrac, Găsirea

Avatar
Andreea Cristea

Cele mai noi articole

I Read More

Teatruaugust 17, 2024

Ideo Idei 2024 – Interviu Alexa Tofan

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 11, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Bogdan Tulbure

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 9, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Ana Crețu

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 8, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu cu Ruxandra Bobleagă

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie