Tradiții vs TikTok: un battle show original

Avatar
noiembrie 20, 2023
4 min read

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe TikTok a avut premiera în cadrul Kathe, Akana! – Festivalul Internațional de Teatru Rom.

Totul începe cu Narcisa (Bianca Mihai) și Aida (Nicoleta Ghiță), două adolescente care se luptă cu preconcepții și idealuri învechite despre frumusețe, religie și cutume ale minoritații din care fac parte. În contextul actual, tradițiile se îmbină cu omniprezentul și omniscientul TikTok într-un univers conturat de Mihaela Drăgan (text și regie), atent porționat și dozat. Zic asta pentru că în spectacol găsești atât scene comice, cât și  momente dramatice, alternate cu song-uri foarte bine contextualizate și proiecții video. Totul se leagă perfect, iar momentele ce se desprind din firul principal al acțiunii sunt foarte bine decupate. Scenografia semnată de Ileana Zirra e suportul pentru video design-ul semnat de Constantin Șimon, iar elementele grafice se îmbină perfect cu  toate costumele realizate de Zita Moldovan (inimile neon care se frâng pe proiecție se regăsesc și pe rochiile fetelor, dar în cu totul altă formă, frânte la propriu). Fii cu ochii pe imprimeurile cu motive tradiționale din costumația fetelor: o să descoperi că toate ținutele, chiar dacă similare, sunt personalizate cu motivul caracteristic fiecăreia. Ador detaliul asta.  

Și că tot vorbim de detalii subtile dar bine punctate în același timp, fii cu ochii pe comentariile de pe live-urile lui Omega Primus (Cezar Grumăzescu) – o să găsești referințe inclusiv la Insula Iubirii (să nu zici că nu ți-am spus). Sau fii atent la reacțiile Aidei din timpul live-ului lui Iuli (Adrian Petrache). Dar revenind la lucrurile serioase, exemplificarea emoji-urilor din conversația dintre Narisa și Omega Primus este de departe cel mai delicios moment. Nu vreau să îți dau spoilers, dar pe lângă că întreaga „poveste” dintre cei doi este cât se poate de reală, mai are și un final empowering (scuze romgleza, da’ pe românește nu sună așa puternic).

Vorbim evident de TikTok, așa că nu aveau cum să lipească muzica (Andrei Horjea) și coregrafiile tipice în stil caracteristic (Răzvan Rotaru și Corina Platon). Cu niște song-uri foarte catchy, n-ai cum să nu pleci din sala fără să fredonezi „Hey macarena ce șucară ești morena”, sau melodia asta foarte cool, de mai jos, pe care o poți asculta pe repeat pe Spotify. Te-ai prins despre ce e, da?

În timp ce Aida acceptă tradițiile, Narcisa este tocmai personajul care rupe cutumele și are curajul de a verbaliza întrebările care se află pe buzele tuturor. Monologul ei despre virginitate lovește puternic, dublat de o video proiecție video cu protagonista într-o ipostază cu valențe poetice. Într-un fel, asta e și principala amenințare a prieteniei celor două: Ok, avem tradiții, dar mai au ele sens în prezent? De ce nu ne punem niște întrebări pe cât de simple, pe atât de incomode? De ce mai e virginitatea un element atât de important? De ce nu vorbim niciodată deschis despre sex?

Chiar dacă abordează o serie de teme mai puțin comode, spectacolul nu te face să te simți incomod în ipostaza de spectator, iar întreaga acțiune, deși liniară, e intercalată de momente ce punctează excelent temele urmărite și facilitează accesul tuturor la mesajul central al montării. Chiar dacă auzi cuvinte din vocabularul romani, cu siguranță vei înțelege aluziile.

Premiera a marcat startul Festivalului Internațional de Teatru Rom Kathe, Akana!, aflat anul acesta la cea de-a treia ediție. Cu spectacole și performance-uri din Romania, Ungaria, Suedia și Italia, tema din acest an este We Share Herstory. Găsești pe pagina de facebook întregul program.

P.S. Chiar e un battle propriu-zis în spectacol, alt moment de-li-cios!

Fotografii realizate de Amalia Drăniceanu

Categorii:
Avatar
Cezar Barbu

Cezar, de meserie ITist și-n suflet artist. Când nu codează la vreo aplicație, îl gaseşti la teatru: își dă cu părerea despre ce vede și, în zilele bune, chiar joacă cu trupa lui de teatru. Ar vrea să inventeze maşina timpului şi să călătorească în Berlinul interbelic. Evident, adoră stilul Art Deco și tot ce este vechi, retro sau doar ieșit din comun.

Cele mai noi articole

L Read More

Teatrudecembrie 1, 2023

Linotip îmi reamintește în fiecare zi de ce fac ceea ce fac – un interviu cu Alexandra Zavelea

Pe Alexandra Zavelea am cunoscut-o la vârsta de 17 ani, la atelierele de teatru și film Ideo Ideis. Născută în Craiova și abia mutată în […]

G Read More

Cartedecembrie 1, 2023

Grădina tinereții fără bătrânețe

Dincolo de a fi prozatoare, poetă, femeie și orice alt titlu și-ar atribui, Nora Iuga este un soare mai mic, iar dacă cerul ei e […]

G Read More

Teatrunoiembrie 24, 2023

GenF și Lunea la Pod – două inițiative culturale la început de drum. Bi-interviu cu Andrada Ionescu și Teodora Moscal

Andrada Ionescu și Teodora Moscal îmi sunt persoane dragi și, spre fericirea mea, îmi sunt prietene. Am vrut să stau de vorbă cu ele pentru […]

T Read More

Teatrunoiembrie 20, 2023

Tradiții vs TikTok: un battle show original

Sau cel puțin inedit, contextualizat în cea mai nouă producție a Companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, în colaborare cu Teatrul Dramaturgilor Români. Virală pe […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie