unteatru pune punctul pe (in)dependent

Avatar
octombrie 26, 2020
4 min read
unteatru cinematic

Combustibilul care alimentează unteatru este nebunia frumoasă a unor oameni care cred în puterea teatrului de a schimba lumea. Reper important pe harta sectorului cultural independent, inițiativa regizorilor Andrei și Andreea Grosu a polarizat în jurul său, de-a lungul celor zece ani de existență, un număr mare de artiști – unii abia ieșiți de pe băncile facultății, iar alții aflați deja la vârsta maturității artistice.

Marea familie unteatru, așa cum o numesc fondatorii spațiului din strada Sfinții Apostoli nr. 44, a luat, timp de nouă zile, parte la ș.a.m.d. – un performance unic în România, transmis 24/7,  live din sala de spectacol. Premisa este simplă: în fiecare zi, începând cu data de 13 octombrie, de la ora 9:00 dimineața și până târziu în noapte, o cameră video a transmis nonstop imagini cu diferiți membri din familia unteatru. Actori, regizori, performeri – chipuri cunoscute din producțiile teatrului sau artiști dornici să ia parte, în semn de solidaritate, la inițiativa unteatru – au venit în fața camerei, în acest act curajos de dezînsingurare.

unteatru

„Aici pentru dumneavoastră. Pentru că niciunul dintre noi n-ar trebui să se simtă singur în această perioadă. Aici pentru a aminti autorităților că sectorul cultural independent continuă să existe, chiar dacă măsurile adoptate până la această oră nu garantează continuitatea proiectelor artistice nevoite să se autosusțină, indiferent de circumstanțe. Aici de zece ani.” este manifestul ș.a.m.d. Exercițiile artistice, mini-concertele și toate celelalte concepte pregătite de artiștii invitați au putut fi accesate de oriunde, pe prima platformă VoD (Video-on-Demand) de teatru independent din România – unteatru cinematic.

Pentru publicul spectator, ș.a.m.d. este o unealtă împotriva însingurării.

În fiecare moment al celor nouă zile, cineva s-a aflat pe scena de la unteatru. Cineva a venit și s-a expus cu sinceritate, cu asumare și cu dorința de a redefini cuvântul „împreună”. Uneori s-a stat, alteori s-au împărtășit experiențe, s-a cântat sau s-a jucat, uneori s-a vorbit, alteori s-a tăcut. Însă totul s-a făcut pentru a continua veghea aceste scântei aprinse într-o perioadă nesigură și confuză pentru societate, dar mai ales pentru artă.

Pentru sectorul independent, ș.a.m.d. este o formă de activism cultural.

unteatru cinematic

Dacă la protest ieși, de obicei, cu o pancartă și gata să scandezi, oamenii de la unteatru au venit pe scenă și s-au lăsat filmați. Sectorul independent, grav afectat în lipsa unor măsuri concrete de susținere, riscă să devină o specie pe cale de dispariție. Actorii, regizorii, oamenii care meșteresc spectacole, producătorii și managerii teatrelor independente s-au transformat, prin acest performance-semnal-de-alarmă, în activiști. Un efort demn și necesar de vizibilizare a precarității financiare cu care se confruntă sectorul cultural al independenților.

Pentru cei implicați, ș.a.m.d. este un performance la granița dintre teatru și revoluție culturală.

Multitudinea de inițiative teatrale din ultima perioadă, de la reexplorarea spectacolelor de arhivă la teatrul filmat sau cel jucat online, reprezintă o încercare de a menține vine o artă care, în mod normal, catalizează pe viu. Curajul rămâne însă un element-cheie al experimentului teatral. În cazul artiștilor independenți – curajul de a exista în ciuda condițiilor precare, în ciuda piedicilor, curajul de a spune „Suntem aici.” Andreea Șovan, participantă în repetate rânduri la performance-ul de la unteatru, sintetizează ce înseamnă, de fapt, ș.a.m.d. – „Însăși existența artistului azi e o formă de revoluție. Și deocamdată, mostre din această existență încă pot fi privite în timp real. Sticle cu mesaje aruncate în ocean. […]Mesajul din sticlă e simplu: sunt aici, sunt încă aici. Și nu știu cât voi mai fi aici, nu mai contează cât am fost până acum și cum, azi sunt aici. Uite-mă. Pe mâine nu-ți promit. Cam asta e. Mărturia live a existenței. Fragilă, imprecisă, reală, nu mereu entertaining, extrem de valoroasă, vie, încă vie.”

Pentru mine, performance-ul reconfirmă ideea că unteatru nu este doar un teatru, ci o comunitate. ș.a.m.d este despre perseverență. Despre necesitatea și importanța existenței artiștilor în societate. Despre comuniune. Și despre cum putem fi aproape unii de ceilalți, fără a fi fizic împreună. Este un manifest sincer, gândit de oameni pentru care teatrul este mai mult decât un simplu job, adresat oamenilor pentru care teatrul este mai mult decât o simplă formă de entertainment.


După nouă zile de transmisiune live, a apărut și un răspuns din partea autorităților, iar ș.a.m.d. a luat sfârșit. Însă unteatru își propune să revină online cu o serie de întâlniri cu actorii, întâlniri inspirate din momentele puse la cale de aceștia pe parcursul celor opt zile de performance. Ideea unui nou format a venit ca răspuns la solidaritatea și energia creatoare care au alimentat ș.a.m.d. Așa că, dacă vrei să iei parte la povestea pe care unteatru o scrie zilele acestea, ai ocazia să le fii aproape de la distanță 🙂

Categorii:
Avatar
Daria Ancuța

Daria este studentă în anul III la UNATC, la specializarea Teatrologie – Jurnalism teatral. Cutreieră țara în lung și-n lat, de la un spectacol la altul. Scrie piese de teatru și colaborează cu reviste precum Scena.ro și Teatrul Azi. Are o bănuială că supraviețuiește pe entuziasm și multă, multă curiozitate pentru poveștile oamenilor din jur.

Cele mai noi articole

P Read More

Filmseptembrie 21, 2024

Perseidele se văd mai bine de pe plajă – Trei kilometri până la capătul lumii

La Retrospectiva Anonimul 2024, care a avut loc în București la început de septembrie, s-a văzut și cel mai nou film al lui Emanuel Pârvu, […]

I Read More

Teatruaugust 17, 2024

Ideo Idei 2024 – Interviu Alexa Tofan

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 11, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Bogdan Tulbure

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

I Read More

Teatruaugust 9, 2024

Ideo Ideis 2024 – Interviu Ana Crețu

Între 1 și 8 august 2024, a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, al cărei motto a […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie