Între 26 iulie și 6 august Visual Playground aduce un strop de bucurie în canicula orașului și transformă Bucureștiul în punctul de întâlnire al celor mai awesome graphic designeri și ilustratori din lume, printr-un maraton de evenimente dedicate: școala-concept de graphic design și ilustrație Visual Playground 2017 și conferințele Visual Playground Open Nights.
Suntem siguri că ați auzit deja de Visual Playground de pe Facebook sau prin viu grai, dar trebuie să știți și că ediția de anul acesta este cea mai ambițioasă de până acum și va umple Bucureștiul de culoare și festival vibes.
Ca să vă dovedim că merită să veniți și să învățați, să discutați și să respirați același aer cu toți acești oameni, vă facem un rezumat mai jos despre fiecare speaker invitat să vorbească pentru prima dată în fața publicului local împreună cu un quote și vă arătăm și ilustrațiile noastre preferate:
MALIKA FAVRE: graphic designer, UK
Probabil că cel mai recent i-ai văzut lucrările în magazinele și pe produsele Sephora. Ilustrațiile ei fascinează prin compoziții minimaliste și culori puternice și cam orice ar face, de la coperți de reviste, print-uri și gif-uri, cu siguranță va avea acel je-ne-sais-quoi specific și doza perfectă de umor și naughtiness.
„Talent is 10%, the rest is people skills, maturity, a good business sense and a controllable ego.” – excerpt dintr-un interviu pentru Creative Boom.
DEBBIE MILLMAN: artist, writer, host of Design Matters, USA
Debbie Millman a scris câteva cărți esențiale oricărui graphic designer precum The Essential Principles of Graphic Design sau Brand Thinking and Other Noble Pursuits și este gazda primul podcast despre design. A vorbit cu mai mult de 300 de creativi din domeniu (inclusiv Barbara Kruger și Milton Glaser!) și ar putea vorbi și cu tine dacă te înscrii la workshop-uri sau dacă îți iei bilet la următoarea ediție The Power of Storytelling de pe 7 august, unde va vorbi despre cum a ajutat-o design-ul în viață și cum putem avea vieți creative împlinite.
“I was really ashamed of all my failures for a long time. Now, I feel it’s important to share these experiences. I am hopeful that it can give other people hope and context to see things a bit differently.” – excerpt dintr-un interviu cu Debbie Millman pe The Great Discontent.
YUKAI DU: ilustrator & animator, UK
Yukai face unele dintre cele mai frumoase animații și ilustrații pe care le-am văzut în ultimul timp, iar stilul ei este caracterizat de combinații creative de culori și pattern-uri geometrice. Până și sketch-urile ei sunt minunate. Pe Vimeo puteți să vedeți câteva animații făcute de ea, inclusiv Way Out, realizată pentru diploma de Master – o poveste cu mult albastru, oranj și verde despre tehnologie și dependența noastră de comunicarea virtuală.
„I think numbers and science give a lot of space to play around. Because those topics are very rational and abstract, something emotional and imaginary like illustration and animation works very well.” – quote dintr-un mini-interviu de pe Digital Arts.
MATTIAS ADOLFSSON: ilustrator, Suedia
Mattias Adolfsson este, pe scurt, maestrul sketchbook-urilor. Desenele lui sunt i-n-c-r-e-d-i-b-i-l de detaliate și ilustrează o lume ruptă dintr-un univers personal pe care trebuie să-l parcurgi cu răbdare. Pe pagina lui de Facebook îl urmăresc 175.591 de oameni, iar el postează poze și filmulețe cu lucrări work in progress și răspunde frecvent întrebărilor venite de la cei ce îi cer sfaturi.
„Looking back at my youth, I sometime marvel on how I could waste so much time. When you get older you understand how precious time is. Getting to be good at something is hard work and it takes a looong time so start early and be persistent (and patient).” – excerpt dintr-un interviu pentru Hi-Fructose.
HEDOF: ilustrator, Olanda
Rick Berkelmans este cunoscut sub pseudonimul studioului său de design, Hedof, pentru care ilustrează personaje neobișnuite și colorate. În perioada în care va sta în București pentru Visual Playground, Hedof își va lăsa „amprenta” în oraș cu un super-mural în curtea Universității Ion Mincu.
„I spend most of my time drawing, exploring and experimenting. Nine out of ten drawings are crap but I curate all the little drawings i do like on to new sheets of paper. This collection is the foundation for my work.” – parte dintr-un interviu pentru Inky Goodness
TOBIAS HALL: ilustrator, letterer, designer, UK
Tobias Hall combină lettering-ul cu ilustrația pentru a crea o grămadă de minunății colorate precum postere, logo-uri, și cam orice altceva ți-ai putea imagina. E chiar și mural artist. Atunci când nu lucrează pentru clienți, îi place să deseneze lucruri inspirate de muzica pe care o ascultă sau de lucrurile pe care le citește.
”If you don’t ask you don’t get. Make the most of opportunity. Learn from your mistakes. Exceed your clients’s expectations. Be nice.” – cinci sfaturi pe care Tobias le consideră importante pentru orice ilustrator, as seen on Abduzeedo.
STEVE SIMPSON: ilustrator, letterer, UK
Cam tot ce face Steve Simpson cu mânuțele lui arată excepțional până în ultimul detaliu și pe orice dimensiuni, de la etichete pentru sticlele de whiskey, la puzzle-uri, jucării și postere de festival. Chiar și sketchbook-urile lui sunt, de asemenea, demne de pus în ramă. A primit premii, a făcut parte din jurii care au dat premii și a vorbit la conferințe și workshop-uri, la fel cum o să facă și la Visual Playground vara asta.
„My best tip is not to be afraid of making mistakes. You’ll learn so much more by getting things wrong than by accidentally getting something right.” – quote dintr-un interviu apărut pe One Minute With.
HENRIQUE BARONE: animator, Canada
Henrique este un entuziast al animației desenate de mână, cadru cu cadru și își pune în practică talentul penru Giant Ant. Recent, a început o serie de tutoriale online despre animație și tehnicile 2D, dar în București îl poți vedea în carne și oase cum împarte din înțelepciunea și experiența lui de viață oricui este dornic să-l asculte. Mai jos, câteva gif-uri pe care trebuie să dai click.
”I think it’s very important to look references and inspiration. When you do that you are mainly developing an eye for things you like and thing you don’t and why you like or you don’t. That way you start having an opinion about other people’s art and, most important, your own art.” – parte dintr-un interviu apărut pe Skwigly.
DAVID CARSON: graphic design legend, USA
David Carson este ‘the father of grunge’ și unul dintre cei mai faimoși și influenți designeri din lume. A schimbat modul în care privim design-ul și mai ales experimental typography, iar numele lui se regăsește în zeci cărți, interviuri, filmulețe pe Youtube pline de sfaturi de viață și coperți de reviste. Plus că e un surfer super tare.
”Why not?” – motto-ul personal
FABRIK: studio, tipografie, shop, România
Fabrik este o tipografie interdisciplinară, fondată la începutul anilor 2000, care îmbină tehnologia de astăzi cu practicile din trecut. Fabrik înseamnă Claudiu, Nicoleta și Alin care vă vor vorbi frumos despre ceea ce-i pasionează cel mai mult pe lumea asta. La finalul lunii iunie au fost atât de drăguți încât m-au făcut artist atunci când au acceptat să-mi facă artist book-ul pentru licență în legătoria lor.
WORKSHOPS – ÎNSCRIERI ȘI EVALUARE
Mai sunt doar 3 (trei) zile în care poți să te înscrii la workshop-urile pe care le vor susține în București cei zece speakeri. Procesul de selecție a participanților va consta în evaluarea răspunsurilor din formularul de înscriere și a calității portofoliilor trimise (care trebuie să conțină minimum 5 lucrări grafice personale reprezentative). APPLY NOW!
Înscrierile se desfășoară în perioada 21 iunie – 10 iulie și, în urma evaluării aplicațiilor de către organizatorii școlii alături de un curator independent, vor fi admiși 24 de studenți. Aceștia vor avea astfel oportunitatea să aprofundeze noțiuni de limbaj vizual prin discuții creative, networking și exerciții practice sub îndrumarea artiștilor-tutori. Pentru înscrieri nu este percepută nicio taxă, însă cei care se vor regăsi pe lista participanților selectați vor achita o taxă ulterioară de 1000 de lei pentru a putea participa la cele 10 zile de workshop-uri intensive în cadrul școlii Visual Playground. Și ca să nu stea nimic în calea înscrierii tale, Wacom oferă (din nou) cinci burse care vor acoperi integral taxa de participare. Pentru a aplica pentru bursele Wacom, trebuie mai întâi să te înscrii la workshop-uri. Link aici.
Sesiunea de workshop-uri va începe pe 26 iulie și se va încheia duminică, pe 6 august. Activitățile programate se vor desfășura zilnic între orele 10:00 – 19:00, în incinta Deschis Gastrobar din București.
CONFERINȚE
Dacă nu știi să desenezi, nu ai un portofoliu sau nu ești parte din comunitatea celor care activează în graphic design și ilustrație în România, dar ești pasionat de arte vizuale, design, storytelling sau advertising, conferințele Visual Playground Open Nights sunt open for everyone.
Accesul la conferințe se va face pe baza achiziționării de bilete online. Biletele nu vor fi disponibile la intrare, în ziua evenimentelor.
Visual Playground Open Nights #1 – 26 iulie, 19:30, Expirat Halele Carol
- Mattias Adolfsson (ilustrație, Suedia)
- Steve Simpson (ilustrație, UK)
Număr limitat de locuri. Bilete aici.
Visual Playground Open Nights #2 – 31 iulie, 19:30, Expirat Halele Carol
- Malika Favre (ilustrație, UK)
- Tobias Hall (lettering, UK)
- Hedof (ilustrație, Olanda)
Număr limitat de locuri. Bilete aici.
Visual Playground Open Nights #3 – 4 august, 19:30, Expirat Halele Carol
- David Carson (graphic design, USA)
- Yukai Du (animație, UK)
Număr limitat de locuri. Bilete aici.