Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr își serbează anul acesta majoratul. Cu ocazia împlinirii celor 18 ani în centrul comunității din Alexandria, unde vară de vară festivalul reunește trupe de adolescenți din toată țara, am stat de vorbă cu o parte dintre trainerii și mentorii ediției de anul acesta. Printre ateliere, spectacole și proiecții, ne-am strâns la Conciato (restaurantul-navă mamă al festivalului) și am povestit despre relația lor cu Ideo Ideis de-a lungul anilor, despre workshop-urile pe care le coordonează și despre cum reușesc să facă lumea să semene cu ei.
La Ideo Ideis#18, Vlad Galer este trainer-ul trupei A.C.T din Bacău.
Daria Ancuța: Vlad, cum ți s-au intersectat ție drumurile cu Ideo Ideis? Care e povestea ta cu festivalul și cum a fost la primul atelier cu adolescenții?
Vlad Galer: Am avut emoții foarte mari pentru că e prima oară când sunt trainer aici. Ideo Ideis e cel mai drag festival pentru mine. Am fost participant încă de la ediția a IV-a, cu trupa din care făceam parte – Atelierul de teatru din Botoșani. Veneam an de an cu trupa, apoi am făcut parte din Shtanga Boyz (echipa tehnică a festivalului) și simt că am crescut odată cu Ideo Ideis. Țin minte cum mă uitam la trainerii pe care îi aveam la ateliere când eram adolescent și gândul ăsta, pe care am tot încercat să îl alung în ultimele zile, mă responsabilizează foarte tare. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o am, dar mă tot gândesc la raportul meu cu cei care mi-au fost traineri, la faptul că aproape îi divinizam. Mergeam la festivaluri de teatru în toată țara, dar echipa de la Ideo Ideis mi se părea întotdeauna altceva.
![](https://dissolvedmagazine.com/wp-content/uploads/2023/08/credits-Alexandra-Ifime-1024x683.jpg)
Sorana Gurău: E interesant că anul ăsta ai ocazia să fii trainer cot la cot cu cei care ți-au fost ție îndrumători atunci când erai participant.
Vlad Galer: Da, când m-au invitat să mă alătur echipei de traineri mi s-a părut foarte flatant.
Daria Ancuța: A venit, în sfârșit, scrisoarea de la Hogwarts…
Vlad Galer: Exact, exact, scrisoarea care nu mă așteptam să vină exact acum. Nici n-am realizat că a trecut atât de mult timp – au trecut 14 ani. Și e frumos că trupa alături de care lucrez acum este A.C.T. din Bacău. Ei organizează ID Fest, un festival unde am participat în liceu și apoi m-am întors ca trainer.
Daria Ancuța: Cum se leagă lucrurile… Dar oricum, festivalurile de teatru pentru adolescenți funcționează în circuit (aproape) închis. Oriunde ai merge, vezi mereu fețe cunoscute.
Vlad Galer: Chiar e o lume destul de mică.
Sorana Gurău: Cum ai construit atelierul pe care îl coordonezi aici? Ce principii urmărești când lucrezi cu adolescenții?
Vlad Galer: M-am bazat foarte mult pe materialele primite de la echipa Ideo Ideis, în care toți membrii trupei răspundeau la câteva întrebări. Când am gândit atelierul, am încercat să îmbin lucrurile de care ei spun că au nevoie cu lucrurile pe care le vreau eu de la ei. Primul atelier a decurs minunat, dar mi-am dat seama că nu tot ce am gândit acasă stă în picioare acum, că trebuie să mă adaptez constant ritmului lor. Fiind prima zi, a fost momentul în care am făcut cunoștință unii cu ceilalți. Ca să fie mai interesant, i-am rugat pe fiecare să se prezinte din perspectiva celui mai mare admirator pe care îl au, să vorbească despre ei la persoana a III-a ca să își poată conștientiza calitățile. Am făcut eu exercițiul și apoi i-am încurajat să încerce și ei. A fost liniște. Le-am spus că liniștea e bună, că nu trebuie să vorbim încontinuu. Au început timid să vorbească. Apoi, cineva a spus: Vlad, cred că vorbesc în numele tuturor acum, dar e puțin ciudat să ne prezentăm singuri așa. Nu vrei să facem același exercițiu, dar din perspectiva celui mai mare hater al nostru? Le-am spus că vreau să discutăm despre asta. I-am întrebat de ce cred că le e atât de greu să vorbească frumos despre ei și, în același timp, atât de natural să vorbească de rău? Am lucrat pe asta și am negociat.
Daria Ancuța: E perfect normal să le facem pe ambele, nu?
Vlad Galer: Exact, dar cu mare grijă. Le-am explicat că nu trebuie să minimizeze calitățile și, totodată, că nu trebuie să maximizeze criticile.
![](https://dissolvedmagazine.com/wp-content/uploads/2023/08/credits-Lavinia-Cioaca-2-1024x683.jpg)
Sorana Gurău: Și, având în vedere că e primul tău an ca trainer, ce simți că începi să înveți de la adolescenți?
Vlad Galer: Una dintre cele mai importante lecții e un fel de reînnoire a jurămintelor pe care mi le-am făcut atunci când am intrat în meseria asta. Văd puritatea și inocența lor, aplombul pe care îl au și dorința de a demonstra că pot. Îmi amintesc de mine la vârsta lor și de motivul pentru care am ales să fac asta. Îmi reîmprospătează totul. Asta spuneau și trainerii pe care i-am avut în festival când eram eu adolescent și mereu mă gândeam Da, zic și ei asta ca să fie drăguți. N-au ce învăța ei de la noi. Dar nu e deloc așa.
Daria Ancuța: Se închide cercul…
Vlad Galer: Da, și începe altul.
Daria Ancuța: Poate e o spirală de fapt.
Vlad Galer: O spirală pe verticală.
Sorana Gurău: Legat de asta, cred că e important să vorbim puțin și despre sloganul ediției – Faci lumea să semene cu tine. Cum simți că se reflectă în viața ta de zi cu zi, în munca ta în teatru?
Vlad Galer: În viața mea de zi cu zi, nu încerc neapărat să fac lumea să semene cu mine. Mai degrabă, încerc ca prin munca mea de actor și de pedagog să împărtășesc oamenilor o parte din valorile mele, nu să îi conving că valorile mele sunt bune. Împărtășindu-le, mă gândesc că putem să devenim împreună mai buni și mai deschiși. Așa cred că putem să facem lumea să ne semene.
![](https://dissolvedmagazine.com/wp-content/uploads/2023/08/credits-Larisa-Balta-1-819x1024.jpg)
Daria Ancuța: Pe final, am pregătit o provocare pe care vrem să o lansăm fiecărui trainer. Pentru că Ideo Ideis își serbează majoratul anul acesta, vrem să te rugăm să împărtășești cu noi o amintire de la propriul tău majorat.
Vlad Galer: Până de curând, nu mi-a plăcut deloc să-mi serbez zilele de naștere. La majorat, n-am vrut să am o petrecere propriu-zisă. Am chemat niște prieteni din Botoșani la o masă, să bem niște bere și cam atât. N-a băut nimeni nimic. Toți luau antibiotice pentru că erau răciți.
Daria Ancuța: Ești născut iarna?
Vlad Galer: Nu, pe 29 iunie. Așa s-a nimerit – toți erau bolnavi. Am fost singurul care a băut bere la ziua mea de naștere – așa a arătat prima încercare de a-mi serba ziua de naștere după vreo 10 ani în care nici n-am vrut să aud de petreceri. A fost un fail total.
Vlad poate avea multe etichete. Din punct de vedere IdeoIdeistic, a venit prima oară ca participant la ediția a IV-a, s-a îndrăgostit instant și sănătos de festival și n-a mai plecat vreme de 10 ediții. Din participant s-a transformat în Shtanga Boy, iar acum, după o perioada de coacere, se reîntoarce (foarte onorat) ca trainer. Profesional e actor, pedagog teatral, doctorand, asistent și yalayala. Gastronomic e o pizza. Astral e un universal. Muzical un dansator și un poet călător și… here they come, the beautiful ones!
sursa: https://www.ideoideis.ro
Credit foto: Alexandra Ifime, Larisa Baltă, Lavinia Cioacă